čtvrtek 4. června 2015

Nebuďte při uctívání Krišny mechaničtí!

Komentář: Říkal jste, že oltář je ve skutečnosti duchovní svět. Ale já pociťuji, jak se osobní uctívání Božstva může stát mechanickým; něco jako rutinní desetiminutová púdžá.

To se může stát, ale pokud se každý den snažíte udělat něco mimořádného, pak se to mechanickým nestane. To je ten fígl. Podívejte - pokud jen děláte ten každodenní standard, bude to mechanické, ale když jdete trochu za tu hranici a snažíte se udělat něco extra, udržuje to onu svěžest. Měli bychom se dostat na úroveň, kdy se snažíme udělat něco neobyčejného. A to je způsob, jak se dostaneme z mechanického uctívání, nejen ohledně Božstev, ale také jakýchkoli jiných vztahů.

I v manželství se to po nějaké době stane mechanickým: "Tady máš snídani." A pak se jednoho dne opravdu snažíte a připravíte speciální snídani, a on na to: "Páni! Co je tohle?! Mmmmmm! Mohl bych tohohle dostat víc prosím?" Pak je zde určité kouzlo, které přichází z vykonání výjimečného úsilí. To je povaha vztahů a uctívání Božstva je celé o vztahu - udělat něco mimořádného pro naše Božstvo. Tehdy ten vztah ožije.

Musíme být opatrní, protože Božstvo může odejít. Co kdyby Krišna přišel do vašeho snu a řekl, že teď chce odejít někam jinam? Proto si musíme dávat velký pozor na to, abychom nebyli mechaničtí!

Setkání žáků, 22. prosince 2014, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat