sobota 11. dubna 2015

Příjezd do Jižní Afriky, březen 2015

Reportáž od Nicole

Kadamba Kánana Svámí odjel z Amsterdamu ve středu 18. března a do Johannesburgu dorazil další den. Po drsném zimním počasí v Evropě velmi uvítal teplo Jižní Afriky. V den jeho příjezdu do země udělal program v chrámu v Pretorii. Večer začal úžasným kírtanem a poté dal přednášku, ve které po kapitolách shrnul Bhagavad-gítu. Chrám navštívilo mnoho nově příchozích z okolních univerzit a Mahárádž expertně zodpovídal jejich otázky. Poté Mahárádž na noc odjel, aby si po dlouhém letu odpočinul.

V pátek 20. března jel Mahárádž do Newcastelu (menší město ležící zhruba v půli cesty mezi Johannesburgem a Durbanem), aby se zde zúčastnil Ratha Yatry konané další den. Ten den bylo v Newcastelu opravdu spalující horko a oslavy započaly africkým tancem pro potěšení Pána Džagannátha, který předvedla skupina místních středoškoláků. Po tradičním rozbití kokosových ořechů a zahajovací ceremonii pronesl Bhakti Čaitanja Svámí krátkou uvítací řeč. Zmínil, že se nyní s tažením Džagannáthova vozu hlavními ulicemi města Newcastle připojuje k dalším největším světovým městům jako je Londýn nebo Paříž.

Kadamba Kánana Svámí vedl kírtan od začátku průvodu. Předchozí roky vedl průvod obytnou částí města, ale letos poprvé se šlo centrem, kde bylo o mnoho více lidí. A zde začala být Ratha Yatra magickou... Lidé nemohli uvěřit svým očím a nebyli schopní se držet zpátky (???). Mahárádž tančil a zpíval v kírtanu s takovým nadšením, že se zdálo, že přehdil čas (strojek v jeho hodinkách se rozpadl) a každý byl v extázi. Bhakti Narasimha Svámí poté vedl kírtan až do konce průvodu. Festival zakončilo prasádam a lidé mohli přijmout také daršan Pána Džagannátha.

Později se Mahárádž připojil k večernímu programu v Newcastelu. Nyní je zde velice aktivní gurukula a okolo 35 gurukulců předvedlo úžasné představení o zjevení Pána Džagannátha. Zahráli také dvě hry, ve kterých se objevily některé taneční kreace Michaela Jacksona a napodobení místních politiků, které si zejména Bhakti Narasimha Svámí opravdu užil. Kadamba Kánana Svámí byl hodně zaujatý energií, kterou místní oddaní vložili do uspořádání celého festivalu, a řekl, že je to "velmi speciální".

Další den, 22. března, odjel Mahárádž zpátky do Johannesburgu na nedělní program v Midrandu, kde chrámová místnost praskala ve švech. Zatímco venku lilo jako z konve, Mahárádž vedl dlouhý kírtan. Všichni si jej užívali a každému pomohl zapomenout na počasí. Poté dal Mahárádž okouzlující přednášku o tom, jaká máme omezení naší lásky ke Krišnovi, a také o důležitosti služby. Po programu mluvil s oddanými Mahárádž před chrámem a v pondělí 23. března odjel do Durbanu, kde strávil zbytek týdne.

Fotogalerie zde.

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat