středa 17. prosince 2014

Kde lze získat takové nadšení?


Šríla Gaura-kišora Dása Babadží nechtěl spát. Spánek je taková ztráta času. Ale spaní je taková věc, která se přihodí sama od sebe, ať chcete nebo ne, jak zjistili někteří řidiči! Spánek nepřijde pokaždé, když jej chcete. Takže co dělal Šríla Gaura-kišora Dása Babadží? Vzal starou látku, zabalil do ní bahno a dal si ho na hlavu – kila a kila bahna na jeho hlavě, svázané v látce. Tímto způsobem dokázal nespat a jen zpívat a zpívat.

Šríla Džaganátha dás Babádžízpíval dvakrát v měsíci na ékádaší sedmdesát dva hodin. Dvacet čtyři hodin den předem, na ékádaší a pak den po. Zpíval sedmdesát dva hodin bez přestání!

Když měl Šrívás áčárja bhakta program, měli přivázané siky šňůrkami do stropu, pro případ, že by někdo začal klimbat. Takto také zpívali a zpívali. Byl tohle fanatismus? Ne, byla to láska ke Krišnovi! Ukazovalo to tatra laulyam api mūlyam ekala (CC Madhya, 8.70), ukazovalo to podstatu. Podstatu lásky ke Krišnovi, s obrovským nadšením a dychtivostí jí získat. Dosáhnout takové dychtivosti je nejvíce žádoucí věc. Takže kde můžete získat takové nadšení? Pochází z milosti. Potřebujeme milost!

Přednáška na nedělním programu, 28. srpna 2014, Durban, Jižní Afrika

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat