středa 3. prosince 2014

Kártik 2014

Reportáž Martina Kindta

Kadamba Kánana Svámí přijel do Šrí Vrindávan Dhámu ráno v den Góvardhan púdži (24. října). Gopál Krišna Gosvámí mu nabídl jízdu taxíkem z Dillí, kde maháráj zůstával noc předtím.

Ihned jak maháráj přijel do Krišna Balarám Mandiru, spěchal do svého pokoje. Důvodem bylo to, že obřad abhišku už začal. Maháráj řekl: "Já taky potřebuji milost!" Takže se připravil na koupání Pána. Běžel k oltáři... vykoupal jednou lasturou... dost... kírtan!

Celkově to od příjezdu do domu pro hosty k usednutí za harmonium mahárájovi trvalo asi dvacet minut. Chrám byl přeplněný, narvaný, přecpaný! Maháráj začal hrát nově naučenou melodii Aindry prabhua a oddaní začali tlačit pryč ostatní, kteří seděli před Krišnou a Balarámem, protože chtěli po tu dobu, co maháráj vedl kírtan, tančit.


A taky že tančili! Celý dav byl prostě v extázi! Všichni skákali, tančili v kruzích, házeli jeden druhého do vzduchu, stage diving! To byl kírtan!

Po spalujícím kírtanu maháráj obešel nádherně naaranžovaný velký kopec Góvardhan ve středu chrámového nádvoří. Poté oddaní začali přemisťovat Góvardhan do kyblíků k distribuci maháprasádam mimo chrám, protože ho nechtěli házet do davu, jako to tradičně na Góvardhan púdžu oddaní dělávali.

Maháráj řekl: "Já jsem mahá také házel, když jsem tady byl chrámovým prezidentem." Večer toho dne žáci připravili malý offering mahárájově Góvardhan šile, Girirájovi, v jeho pokoji. Nachystali kopec z ovoce, ořechů a tradičních sladkostí. Měli jsme pěkné povídání, sladké kírtany a udělali parikramu okolo Giriráje.

Během svého pobytu ve Vrindávanu maháráj zahrnul milostí dceru Judhišthira prabhua a Sanátaní matadží z Osla (Norsko), když jí dal její první obilí.

Jiný den nás maháráj pozval k vykonání parikramy okolo Vrindávanu. Nejprve jsme navštívili Javat, dům Abhimanjua. Později jsme šli do háje Ter Kadamba. Maháráj dal úžasné kathá a odhalil nám dhám svými slovy a kírtany. Hršíkéš maháráj opět zahrál zábavy v Ter Kadamba a jako obvykle zaměstnal i nějaké oddané.

Po krátkém pobytu ve Vrindávan dhámu si to maháráj namířil do Šrídhám Mayapuru k oslavám vyasa puji Jeho Svatosti Jayadvaity Svámího a aby mu sloužil zařizováním každoročního oslavování raspurnimy pro všechny Prabhupádovy žáky.

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat