neděle 8. dubna 2012

Zpátky v Jižní Africe

Po pobytu v České republice se Kadamba Kánana Maharádž přes krátkou návštěvu Německa přesunul do Jižní Afriky, nejdříve do Newcastelu na Ratha Yatru. Do Newcastelu dorazil 22. března a svou návštěvu započal úžasným domácím programem se skupinkou mládeže z Newcastelu „Dás anudás, vedl blažený kírtan a všechny přiměl velice intenzivně zpívat svatá jména! Na programu byl také Bhakti Čaitanja Maharádž a oba společně vzali skupinku „Dás anudás“ na inspirující cestu po zábavách Pána Džagannátha, Pána Baladéva a Šrí Subhadry – při jakých příležitostech se v minulosti zjevili. Dalšího dne Kanamba Kánana Maharádž započal Ratha Yatrové procesí dvouhodinovým kírtanem, jež přiměl mnoho nadšených diváků, aby se přidali. Později dali oba Maharádžové velmi hlubokou a inspirující přednášku a program zakončili dalším skákavým kírtanem. Maharádž víkend uzavřel programem v neděli večer přednáškou o karma kándě, slepém následování „náboženství“ a různých dalších tématech.






Z Newcastelu Maharádž odjel do Cape Town, kde ho čekal nabitý týden. Dal mnoho přednášek a účastnil se mnoha programů, ale opravdu speciální byly programy na univerzitách. Maharádž hovořil na University of Cape Town a posluchače uvedl do umění mantra jógy, zpívání mahá mantry. Následující den byl Maharádž pozván na rozhovor do radia UCT. Tuto show pořádaly dvě studentky, které se velice zajímaly o duchovní témata a tak se rozvinula pěkná diskuze. Maharádž jel také na Stellenbosch University, kde studenty inspiroval překrásným kírtanem následovaným přednáškou popisující samotnou podstatu a smysl života. Studenti reagovali velice pozitivně a ptali se na mnohé otázky. V sobotu večer se uskutečnil další studentský program s názvem „Na duchu záleží“, tentokrát v místním chrámu. Po kírtanu Maharádž ukázal duchovní pohled na otázku individuality.


A pak samozřejmě v neděli byl úžasný den zjevení Pána Rámačandry – Ráma navami. Už během ranní přednášky z Bhágavatamu Maharádž četl z devátého zpěvu o Pánu Rámovi a nastínil neuvěřitelně dramatickou stránku Rámájany. Později během nedělního programu prakticky převyprávěl celou Rámájanu (tak jak je to jen možné během hodiny a půl), a vyzdvihl mnohé krásné detaily tohoto slavného příběhu.



Žádné komentáře:

Okomentovat