středa 20. dubna 2016

Poušť odříkání

Řeknu vám jeden krátký příběh. Je to příběh, který jsem sám vymyslel, ale myslím, že je docela pěkný.

Byla jednou skupina lidí, kteří žili v oáze na poušti. V té oáze měli svůj požitek - různé věci: velbloudí mléko, datle a banány; nebo banány s datlemi a velbloudím mlékem; nebo velbloudí mléko s banány a datlemi; sušené banány; velbloudí mléčný koktejl - ale to bylo vše. Takže dojili tu různorodost a tahle oáza byla známá jako "Oáza uspokojování smyslů".

Jednoho dne přišel cizinec a přinesl s sebou celou filozofii o zelené zemi, která je někde jinde. Jako důkaz s sebou vzal ovoce, které nikdo nikdy neochutnal - alphonso manga... delikátní a sladká!

Lidé byli úplně nadšení a samozřejmě, že jednoho dne cizinec řekl: "Má někdo zájem jít do zelené země?" Někteří lidé řekli: "Ano," a jiní: "Ó, no, víš... tyhle věci pochází z jiné oázy, zelená země neexistuje. Nenechte ho tahat vás za nos, jde mu o vaše peníze!"

Avšak lidé šli. Odešli do té suché pouště, protože když chcete jít z oázy do zelené země, musíte jít nejdřív skrze poušť. Kráčeli suchou pouští, kde už nebylo žádné uspokojování smyslů - poušť odříkání, na které pálilo horké slunce chtíče.

Někteří se zbláznili a prostě utekli do pouště, prostě to nemohli vydržet. Jiní se vrátili, ale několik z nich zůstalo a dostali se do další oázy, což byla oáza kvality dobra. V téhle oáze kvality dobra lidé nechtěli materiální život. Nebyl tam žádný alkohol a všechny tyhle hrozné hříšné činnosti! A v té oáze kvality dobra si užívali duchovní život.

Nicméně přišel cizinec a řekl: "Tato oáza ještě není dost dobrá."
A lidé prohlásili: "Ale ne, pro nás už to je dost dobré. Jsme zde velmi šťastní a nechceme nic jiného. Máme pěkný duchovní život a jsme s tím spokojení."
"Ne," řekl cizinec, "teď se musíte vrátit zpátky do pouště."
"Zpátky do pouště? Zbláznil ses? Tady je to pohodlné."
"Ne, zpět do pouště. Ale tentokrát jděte pomoct lidem, kteří jsou tam venku."

A poté ti, kteří to udělali, viděli, že krajina se mění a postupně je čím dál více zelená a ti, kteří odevzdali své životy dávání plodů transcendentálního poznání ostatním, nakonec dosáhli zelené země!

No, a to je příběh, jenž ukazuje něco málo o našem vztahu s třemi kvalitami hmotné přírody.

Otázky a odpovědi na Ratha Yatře: Dobro, vášeň a nevědomost, 26. března 2016, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat