pátek 29. dubna 2016

Nálada duchovního učitele

Co znamená následovat náladu duchovního učitele? Myslím, že to, že cokoliv je důležité a esenciální pro duchovního učitele, mělo by být esenciálním také pro žáka. Ne že z nás budou přesné kopie duchovního učitele - to je ta poslední věc, kterou byste chtěli vidět...

Není to o tom být úplně stejným. Je to o tom lišit se, ale chápat, že duchovní učitel zdůrazňuje na cestě zpátky do duchovního světa určité věci, které jsou pro nás důležité. Nechceme, aby každý dosáhl těchto věcí stejným způsobem, protože máme různé povahy, ale přesto - na cokoliv, co je důležité pro duchovního učitele, musí být upozorňováno.

Jsme věčně jedinečné osobnosti s našimi vlastními jedinečnými povahami a jedinečnými vztahy s Krišnou. Každý má své jedinečné prvky ve službě Krišnovi.

Jako když jsem šel rozdávat s Vaišešikou, superrozdavačem knih, a on si všiml mé techniky zaměřování se na lidi, kteří už stáli, místo abych stál uprostřed ulice a zastavoval lidi máváním,  což je tak ve vášni, že to nemám rád.

Takže každý má odlišný přístup, ale když se na to podíváme z nadhledu, děláme stejnou věc. Sloužíme misi Pána Čaitanyi, protože to je juga dharma, a nějakým způsobem jsme toho součástí. Sloužíme Prabhupádovu hnutí a snažíme se naplnit jeho touhu, protože on je zakladatel áčárja a tyto věci jsou důležité pro nás všechny.

Přednáška na kulturním festivalu, 25. dubna 2015, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat