úterý 22. března 2016

Sláva Čaitanja Čaritámrity

Čaitanja Čaritámrita je naší hlavní knihou! Je to jediná kniha, která nám dává naši určitou identitu gaudíya vaišnavů. V podstatě všichni vaišnavové přijímají Bhagavad-gítu. Mnoho vaišnavů oceňuje Šrímad Bhágavatam. My samozřejmě klademe největší důraz na Šrímad Bhágavatam, ale Čaitanja Čaritámrita je specifická kniha, která kombinuje prvek Krišny s milostí - že na milosti závisíme. To dává ucelený obraz, protože kde bychom bez milosti byli?! Nejsme duchovně tak silní, takže opravdu hodně potřebujeme tuto knihu. Čteme Bhagavad-gítu a učíme se z ní, studujeme Bhágavatam, ale nakonec objevíme náš duchovní život v úplném smyslu v Čaitanja Čaritámritě. Proto je Čaitanja Čaritámrita nejdůležitější knihou ze všech.

Šríla Bhaktisiddhanta Sarasvatí Thákur byl jednou v Assamu blízko řeky a náhle došlo k zemětřesení, jež bylo docela silné a způsobilo povodeň. Najednou, z ničeho nic, byla celá oblast zaplavena, a Šríla Bhaktisiddhanta Sarasvatí Thákur poté hovořil o mahá-pralaye, což je stadium, kdy je zaplaven a zničen vesmír, ale později je znovu stvořen.

Mluvil o mahá-pralaye a zeptal se, co budeme dělat, až přijde konečná zničující povodeň. Popadnete své cennosti, že? Popadnete Bhagavad-gítu, Šrímad Bhágavatam a Čaitanja Čaritámritu a budete se pokoušet udržet svou hlavu nad vodou, jenže až to začne být příliš... bude to příliš těžké... můžete nechat Bhagavad-gítu plavat! Pak půjdete dál s Bhágavatamem a Čaitanja Čaritámritou, a Šríla Bhaktisiddhanta Sarasvatí Thákur řekl, že pokud i tohle bude příliš těžké, můžete nechat být Bhágavatam a celou svou ruku dát kolem Čaitanja Čaritámrity. Řekl, že z této knihy může být obnoveno vše!

Prabhupáda prohlásil, že díky Čaitanja Čaritámritě jsme jedineční. Čaitanja Čaritámrita nás učí jedinečné prvky naší identity ohledně toho, kdo jsme jakožto gaudíja vaišnavové. Jinými slovy - toto je kniha, jež nám plně říká, co děláme! A ne že bych tím hovořil proti Bhagavad-gítě, protože to zahrnuje Bhagavad-gítu i Bhágavatam. Musíme tedy studovat Bhagavad-gítu, ale osobně je pro mě objektem mých studií Čaitanja Čaritámrita.

Přednáška, 3. října 2012, Govinda Valley, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat