úterý 15. března 2016

Každý verš Šrímad Bhágavatamu je o čisté oddané službě... 3/3

Otázka:
Ve Šrímad Bhágavatamu je mnoho témat, která jsou komplexní a zdánlivě nejsou napojena na čistou oddanou službu. Ale slyšíme, že každý verš Šrímad Bhágavatamu je o čisté oddané službě. Jak to máme chápat?

Šrí Čaitanja Maháprabhu v Čaitanja Bhágavatě říká. Šrímad Bhágavatam na začátku, uprostřed i na konci pojednává o čisté oddané službě. Musíme každý verš číst v kontextu celé knihy. Moderní akademikové čtou každý verš samostatně. Vidíme ale, že Šríla Prabhupáda a áčárjové čtou každý verš v souvislosti celého textu.

Někdy je Šríla Prabhupáda kritizován za své překlady, protože údajně psal slova, která se nedržela originálního sanskritu. Oni říkají, že přidal věci a otočil to k tomu co je čistá oddaná služba, zatímco některé z těch veršů nejsou o čisté bhakti, toto říkají – ale takovéto čtení je čtením povrchního čtenáře, který čte verše vytržené z kontextu.

Ty verše jsou všechny součástí celé práce, Bhágavatamu, a všechny ty verše podporují závěr Bhágavatamu. Proto všechny verše poskytují souvislosti k čisté oddané službě.

Jak jsem vysvětlil, tento verš vede také k čisté oddané službě. Pokud studujeme situaci Dakši a jak se ve velké zbožnosti zapojuje do vznešené mise pomoci rozšířit dhramu po vesmíru. A stejně tak vidíme, že se Dakša obrací na Nejvyšší Osobnost Božství a nabízí mu své poklony, ale jeho postoj je stále omezený. Dělá to v úctě a s dalším motivem. Tímto zdůrazňujeme cestu směrem k čisté oddané službě a jak se pozdvihnout. Skrze tyto Hamsa-guhya modlitby vidíme jak se pozdvihnout nad tělesnou úroveň. Musíme se povznést nad plodonosnou úroveň i nad úroveň zbožnosti, a dokonce i nad úroveň bázně a úcty – na úroveň čisté oddané služby.

Pohlížíme na každý verš v jeho vztahu k čisté oddané službě. Pak se stane skutečný význam jasným. Když Šrí Čaitanja Maháprabhu vysvětloval verše átmaráma Sarvabhaumovi Bhattáčárjovi mnoha různými způsoby, poznamenal na konci, že ve skutečnosti každý verš Šrímad Bhágavatamu má neomezeně významů. Hrubí materialisté nemohou vidět bhakti význam mnoha veršů. Možná i naše nečistá inteligence nedokáže vidět bhakti význam ve všech verších.

Jak Šríla Prabhupáda poznamenal při několika příležitostech, jeho významy jsou důležitější než verše. Díky čtení veršů, nemusíme získat skutečné poselství čisté oddané služby, ale čtením významů ho nemůžete minout. Proto, díky milosti významů Šríly Prabhupády můžeme vidět, jak se každý verš vztahuje k čisté oddané službě!

Děkuji vám mnohokrát. Šríla Prabhupáda kí jaya!

Šrímad Bhágavatam 6.4.25, 25. února 2015, Mayapur, Indie

Přeložil Madhu Pandit dás

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat