pondělí 28. března 2016

Pradávná moudrost vítězí

Je tak těžké dělat dobré věci... Myslíte si, že činíte dobro, ale činit dobro je tak složité. Je tak obtížné určit, co je dobré a co špatné. Něco vypadá extrémně dobře, ale po nějaké době vidíte: "Ale ne! To nebylo vůbec dobré!"

Moderní etice vždy něco chybí. Obecně řečeno, máte nápad, který je dobrý - dávat chudým. Mnoho lidí by souhlasilo. Ale nemusí to být nutně tak, protože spousta lidí toho zneužije.

Ale co říká Krišna, to je zaručené. Pokud si vezmete Bhagavad-gítu, pak si můžete být jisti.Je tak pěkné žít podle Gíty. Odnese nás daleko z téhle mentální úrovně - rozhodování, zda je něco správně nebo špatně.

Na všech zdech v železniční stanici v Dillí vidíte: POTRAT a telefonní číslo. Takže to se děje, je to tak? A řekněte mi, je to dobrá věc, nebo špatná?

Oddaný: To záleží...

Mahárádž: Záleží, hm?

Oddaný: Když nechcete a nemůžete dát svému dítěti dobrý život, je lepší jej na tento svět nepřivést.

Mahárádž: Ale jak víš, co můžeš tomu dítěti dát? Nemůžeš si být jistý, protože možná tohle dítě získá nějaké požehnání. Tohle dítě se možná narodí ve velice chudé rodině, někde u silnice, a možná se já rozhodnu jet kolem a zaplatit mu vzdělání.

Takže jak to můžete vědět? Bhagavad-gíta to plně objasňuje. Pokud se jí budeme držet, NENÍ PROBLÉM. Krišna bere zodpovědnost. A v písmech samozřejmě potrat není dovolen. Podle písem každý, kdo maluje tyhle věci po zdech, sdílí karmu, dokonce i osoba, která přijímá telefonáty; recepční také sdílí tu karmu. Každý!

Přednáška v Bhakti Bhavanu, 18. května 2012, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat