úterý 2. února 2016

Proměna

Nyní sloužíme v hmotném světě a používáme hmotné prostředky z tohoto světa pro službu Krišnovi. Čteme o gopiích ve Vrindávanu, které se svými dlouhými vlasy čistí mramorovou podlahu v kunjas, místech setkání s Krišnou. My čistíme chrámovou podlahu s košťaty a mopy, takže kde je rozdíl? Je to stejné. Je tam stejný prospěch. Je to Krišnova podlaha. A tak jsme velice požehnaní, že je zde každou vteřinou tolik milosti, tak moc prospěchu. Vše ve vztahu ke Krišnovi nás mění, je to sparsamani nebo cintāmaṇi, transcendentální kámen mudrců.

To je povaha oddané služby; probouzí připoutanost ke Krišnovi. To je jedinečná věc. Takto se můžeme s velkou vírou a nadšením zapojit do oddané služby. Zcela jistě to změní nás a kohokoliv, koho se toto hnutí dotkne, to změní také.

nāmno hi yāvatī śaktiḥ
pāpa-nirharaṇe hareḥ
tāvat kartuṁ na śaknoti
pātakaṁ pātakī naraḥ
(Bṛhad-viṣṇu Purāṇa)
Je řečeno, že i jediným zazpíváním svatého jména se osoba očistí od více hříšných činností, než dokáže v jednom životě spáchat. Toto je velice mocné hnutí, které na nás má nesmírný dopad.

Ale i tak si někdo může myslet, že jeho připoutanost ke Krišnovi není moc hluboká. Ale jsou zde dvě věci, které se zpíváním a oddanou službou rozvíjejí. Jednou je, že se rozvíjí připoutanost ke Krišnovi, a tou druhou, že hromadíme Krišnovu milost tím vším, co děláme. A i když právě teď třeba žádnou změnu nepociťujeme, se vší tou službou se hromadí milost, a pokud bude Krišna chtít, pak se v nás může najednou probudit velká proměna.

Proto i přesto, že je připoutanost ke Krišnovi naším cílem, když se právě teď zdánlivě moc neprojevuje, musíme pokračovat s velkou vírou, protože Krišna zcela jistě ukáže svou připoutanost. Nic není zapomenuto, ani ta nejmenší služba. Vše přibývá na našem věčném kontě, náš věčný kredit. Proto si musíme připomínat ten velký prospěch z oddané služby, musíme být velice nadšení do oddané služby bez ohledu na naši pozici v ášramu, bez ohledu na to, jaké je naše místo v tomto hmotném světě. Kdokoliv a kdekoliv může zpívat svaté jméno Krišny a tímto způsobem může kdokoliv získat prospěch z tohoto hnutí!

Kadamba Kánana Svámí, červen 2008, Durban, JAR


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat