pátek 24. října 2014

Inteligence může pomoci

Je pravdou, že reakce za předchozí hříšný život mohou vytvořit hříšné sklony v srdci a probudit silné nutkání dělat určité činnosti. Ale člověk to svým rozumem může kontrolovat. Pravda je, že každý z nás je dostižen svou předchozí karmou. Vidíte, že v sobě máme hříšnost; už jsme podmíněni; vůbec nejsme tabula rasa nebo prázdná osobnost!

Už s sebou máme celou fůru ručních zavazadel z minulého života, která přijdou do tohoto, což je také nazýváno "podvědomí". Podvědomí není nic jiného než dojmy z našeho předešlého života. Jak řekl Freud: "Podvědomí je velice mocnou silou v jednotlivci!" To je pravda - jsou to jednoduše zbývající pozůstatky z našeho minulého života, které nás nutí.

Ale i když je tu ta tendence, člověk to může kontrolovat a může se také tím, že se sebeovládá a obdrží nějaké morální poznání, pozvednout nad hříšné dispozice. Mohou tam pořád být, ale lze to kontrolovat. Vidíme hodně lidí, kteří jsou slušní a zbožní a také dobří občané, ale jsou chyceni v nějaké kompromitující situaci; děje se to všude.

Toto je výsledek takového chorobného jednání v důsledku předchozích reakcí. Pro někoho může být obtížné se toho vzdát, dokonce i za pomoci poznání, inteligence a pokusů to ovládat - ale když přijmete proces bhakti, oddané služby, pak se hříšné sklony okamžitě oslabí. Ne úplně, ale začnou ubývat!

Takže v bhakti se také musíme ovládat pomocí intelektu a skrze poznání, zatímco zároveň ničíme hříšné sklony a časem... se prostě změníte! Zmizí to, prostě se to vypaří! Žádný jiný proces vám nemůže nabídnout vymizení hříšných tendencí.

Přednáška, 2005

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat