neděle 6. dubna 2014

Mnoho otázek, jedna odpověď

Ve vědomí Krišny máme mnoho otázek typu "jak". "Jak být pokorný? Jak být odhodlaný? Jak si udržet rovnováhu? Jak dělat všechny tyhle věci?"

Jediná odpověď na to je stát se samostatně smýšlejícím; vědomí Krišny není nikdy o slepém následování. "Mahárádži, dejte mi prosím pokyn, který mohu aplikovat kdykoliv a kdekoliv."


Jeden vám mohu dát: "Neustále zpívejte Hare Krišna!" To je ten jediný, který znám, a ve všech jiných případech musíte přijmout instrukce a použít svou inteligenci na to, jak je aplikovat.

"Měli bychom všichni být jako Džada Bharata?" Myslím, že v Mayapuru by byl opravdu chaos, kdybychom se všichni po odchodu z této přednášky začali chovat jako Jada Bharata! Možná si ale vezmeme něco z povahy Jada Bharaty. Takže jak následovat Jada Bharatu? Odpověď je: s rozumem.

"Jak následovat pokyny ohledně toho, kdy říci ano, a kdy říci ne?" Posuzujte každou situaci samu o sobě. Analyzujte ji a pochopte, jestli je to příznivé pro Krišnu. Pokud si nejste jistí, zeptejte se na radu někoho, komu věříte, a takto klopýtáme stále dál duchovním životem:

‘durgame pathi me ’ndhasya
skhalat-pāda-gater muhuḥ
sva-kṛpā-yaṣṭi-dānena

santaḥ santv avalambanam,’ (CC Antya-lila 1.2)

Má cesta je velice těžká. Neustále klopýtám, ale díky opoře v podobě hole milosti oddaných mohu zůstat na cestě. Takže když si nejsme jistí, zeptejme se někoho na radu.

Šrímad Bhágavatam 5.9.3, 25. prosince 2013, Mayapur, Indie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat