středa 8. května 2013

Utahování šroubků


Kadamba Kánana Svámí, 20. března 2013, Cape Town, Jižní Afrika, SB 8.12.6
  
Krišna vědomí začíná s inspirací. Nejdříve je to nevědomý duchovní prospěch, díky kterému se osoba očistí a pak se vyvíjí přitažlivost. Jagai zastavil Madhaie od udeření Pána Nitjánandy podruhé, protože ještě předtím Jagai už ocenil kírtan. Řekl: „ve skutečnosti zpívají pěkně“. A Madhai řekl: „Grr… drž hu*u!“ Takto odpověděl Madhai, ale Jagai řekl, „ne, je to pěkný“. Takže už slyšel zpívání a obdržel nějaký duchovní prospěch a pak vyvinul určité ocenění. Až to došlo do bodu, kdy ocenění vzrostlo až do vědomé oddané služby, když si jí osoba vybere, ale jeho volba je velice slabá.

Z počátku pro to má nějakou chuť, ale zároveň je tam mnoho váhavosti, „No, nevím. Nemohu to udělat. Je to opravdové?“ Proto nepřijímá příliš opravování. Takže zpočátku zejména povzbuzujeme nadšení a inspiraci. Poté, když se osoba více upevní, řekneme: „Ale nyní je na čase utáhnout šroubky. Nyní je čas, abys změnil své chování.“ A některé věci, samozřejmě, musíte říci docela brzy. „Ne, masu! Zapomeň na intoxikaci, to nefunguje.“ A poté, „Žádný nedovolený sex.“ Někdy k tomu musíte přikročit postupně, „Alespoň bys měl být ženatý/vdaná.“ Ale později už hovoříme i o tom, jaké jsou vyšší standardy Krišna vědomí v manželství, což jim neříkáme první den. Takže trošku po trošce, je to o utahování šroubků.

V jedenáctém zpěvu Šrímad Bhágavatamu je řečeno, „že musíme nejdříve vzít koně a poté otěže“ Nemůžete mít koně neustále přitaženého, protože by zešílel. Někdy musíte koni dát prostor. Takže zpočátku, když osoby učíme, musíme jim dát také prostor. Ale postupně musíme utáhnout šroubky a přivést více a více standardů. Protože nakonec, potěšení Krišny není jen tak nějaký sentiment.

Potěšit Krišnu znamená udělat oběť, kterou má Krišna opravdu rád a čistí oddaní nás učí jak jí učinit. Nemůžete jen tak jít:, „Ale toto je moje oběť ze srdce! Cítím, že chci věci obětovat takhle!“ To je začátečnické. Více než jen to, je udělat to tak, jak si to přeje Krišna. „Dobře. Naučím se od zkušených jak to udělat způsobem, kterým si to Krišna přeje. Pak bude moje oběť Krišnu těšit více.“

Takto přichází postupně více a více standardů a tak to pokračuje dál. Proto Prabhupáda své blízké tepal. Ti to schytali. A ti, kdo byli více vzdálení, ty povzbudil. A takto musí kazatel vědět, kdy dát inspiraci a kdy opravovat.
  
Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat