čtvrtek 21. června 2018

Pandořina skříňka

Po letech, co zpíváme, můžeme přestat a říci: "Proč to dělám? Už to dělat nechci. Nevím. Už se mi nechce zpívat." Co se stalo? Co se stalo s tvým poznáním? Je všechno pryč? Copak nevíš, že není jiná alternativa? Copak nevíš, že hmotný svět je jako peklo? Copak nevíš, že jsi zde polapen? To všechno jsi zapomněl? Copak nevíš, že tento svět je potřen pozlátkem iluzorní energie, aby jeho obal vypadal lákavě? Pěkné balení se stuhami a v krásných barvách, ale co je uvnitř? Je to jed, uvnitř je utrpení. Tento překrásný dar, třpytivě zabalen, s krásnou mašlí a se vším. A vy to chcete, ale Bože, ukáže se, že je to Pandořina skříňka. 
V řecké mytologii byla Pandořina skříňka dána jako trest lidstvu. Nebudu se pouštět do celého popisu, ale jednoduše - v této krásné skříňce se ukrývalo veškeré utrpení hmotného světa. Taková úžasná skříňka, dar od samotného Dia. "Ó, dar od bohů! Ach, máme takové štěstí! Ach, co jen bude uvnitř? To jsem zvědav! Pojďme se podívat, pojďme ji otevřít!" A potom z ní vyšlo všechno to utrpení. 
Je zde tedy tento princip pěkného zabalení hmotné energie. Vypadá to hezky a chtěli byste to otevřít, ale musíme mít stále na paměti, že uvnitř je utrpení. Musíme vždy hledat cedulku na této krabičce, kde je napsáno: "Neotvírej to. Pozor, nedělej to!" Proto když máme toto poznání, nepůjdeme za hmotnými svody, jelikož víme, že to za to nestojí.
(Kadamba Kánana Svámí, 8.března 2015, Stockholm, Švédsko, Šrímad Bhágavatam 3.1.4)
Odkaz na přepis v angličtině najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat