sobota 2. září 2017

Láska v duchovním světě


radha_krishna_fullČaitanja Čaritámrita popisuje, jak Šrímatí Rádhárání objevuje vlastnosti Krišny a vždy když najde novou vlastnost Krišny, tak tuto vlastnost také miluje. Tímto způsobem její láska ke Krišnovi věčně roste, na rozdíl od toho, jak je to v hmotných vztazích.

Na začátku je to láska a romantika a později...břicho sedící před televizí, chrápající a potící se. Dny plné romantiky jsou pryč - ona má natáčky a už není tak krásná jako předtím. Tohle je světské, tak to je. Ale v duchovním světě to není tak, že by láska dosáhla nějakého bodu nasycení. Neustále vzrůstá, vždy nová, vždy je tu více vlastností, které můžeme objevit a láska roste! Jak se láska Rádhárání zvětšuje, dotýká se Krišnova srdce a Jeho láska také roste. Takto láska Rádhy a Krišny roste věčně. A nejen Rádhy a Krišny, ale také Krišny a všech oddaných.

Když mluvíme o oceánu transcendentální lásky, ve kterém byli pohrouženi Gósvámí, tak se neustále zvětšuje. Láska oddaných stále roste, jak odhalují Krišnovy neomezené vlastnosti a láska Krišny vzrůstá, když vidí, jak se ta láska zvětšuje - takže takto jen roste a roste! Když byť i jen jediná duše toho není součástí, Krišna cítí, že něco chybí, proto je Krišna dychtivý přivést i tuto jednu duši také. Je tu nějaká neúplnost, ačkoli je ten nektar neomezený, přesto by mohl bý více neomezený.

Proto Krišna nemohl už déle čekat. Když se nikdo nedíval, dal do sladké rýže nějaký písek a my si tady užíváme - smyslový požitek! Ale ve skutečnsti si užíváme pískového požitku. Užíváme si utrpení v hmotné energii a po nějaké době si řekneme: "Já už to nechci." Takže Krišna to takto připravuje. Takže je to nakonec sladké, ale vyžaduje to nějakou filozofickou hloubku, abychom to pochytili. 

(10.7.2013, Fruska Gouranga, seminář) 

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat