čtvrtek 31. srpna 2017

Perfektní kuchařka


radharaniBrzy ráno tedy Šrímatí Rádhárání opouští domov, nesena na nosítkách různými gópími, které ji celou cestu nesou, ovívají ji a dopraví ji do domu Jašódy. Róhiní už brzy ráno zažehla oheň a začala s některými přípravami a když se objeví Rádhárání, už vaří. Poté Rádhárání začne připravovat mnoho Krišnových nejoblíbenějších preparací! Je velikou odbornicí v přípravě různých sladkostí jako je khír a rasguly pro potěšení Krišny, jenž má takové sladkosti velmi rád. Taková nálada Krišny a Rádhárání je tu každý den.


Matka Jašóda chce pro svého syna jen to nejlepší, takže pěstuje velmi speciální trávu, kterou krmí velmi speciální krávy, které potom dávají velmi speciální mléko. Poté brzy ráno zavolá Šrímatí Rádhárání. V té době je Šrímatí Rádhárání se svými příbuznými z manželovy strany ve vesnici Javat, nějaké dva kilometry od Nandagrámu, trochu dál od Varšany, kde pořád žijí její rodiče, Vrišabhánu a Kírtida.

Ráno je Šrímatí Rádhárání přenesena z domu příbuzných z manželovy strany do domu Jašódy. Ačkoliv ji Džatila, její tchýně, příliš nechce nechat jít, staršími je donucena to udělat. Říkají: "Jak můžeš neuposlechnout královnu Vrindávanu?" A matka Jašóda chce, aby Šrímatí Rádhárání vařila pro Krišnu, protože jednou Šrímatí Rádhárání potěšila Durvásu Muniho a dostala požehnání, že cokoli, co uvaří, zajistí dlouhý život tomu, kdo to sní, a ještě to bude chutnat jako nektar! Takže matka Jašóda si velice dychtivě přeje, aby Krišna získal dlouhý život, protože se stejně jako každá matka pořád strachuje. To je povaha matek - pořád potřebují něco, z čeho mají obavy - něco se může pokazit... A matka Jašóda to má stejně. Takže na Krišnově těle recituje všechny druhy různých manter, různými způsoby se Jej snaží chránit před všemi možnými nebezpečími a přeje si, aby měl dlouhý život. Proto trvá na tom, že Rádhárání pro Krišnu musí vařit.


Brzy ráno Krišna vstane a ze všeho nejdřív, ještě než se vykoupe, podojí krávy, protože jejich vemena jsou ráno plná a krávy nemohou čekat, takže tohle se musí udělat nejdřív.

Když se poté Krišna koupe, je to festival, protože gópí tomu asistují, stejně jako pasáčci. Takto se duchovní svět podobá uctívání Božstev, které vykonáváme v tomto světě. Za oltářem stojí celá posádka oddaných, kteří připravují věci pro Krišnovo uctívání. Takhle se to tedy děje stejným způsobem. Krišnu v duchovním světě oblékají mnozí, Krišna se neobléká Sám.

Přednáška na Rádháštami, 23. září 2012, Durban, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat