neděle 2. července 2017

Nebuďte tvrdohlaví

Duchovní život je takový - vždy je tu ještě vyšší standard a vždy je tu další úroveň realizace. To je důvod, proč před duchovním učitelem vždy zůstáváme hlupáky. Tamál Krišna Mahárádž před Šrílou Prabhupádou řekl: "Ano, jsem pouhý hlupák." A Prabhupáda řekl: "Je to velmi dobré, dokud si tohle myslíš, protože pak ti mohu dávat pokyny. Ale jakmile si myslíš, že jsi inteligentní, pak tě nemohu vést."


Vztah s duchovním učitelem je ten nejobtížnější, protože je tu osoba, jež má v našem životě stupeň autority, jaký nikdy neměli dokonce ani naši rodiče! Myslím tím, že když jste malé dítě, rodiče mají veškerou autoritu, do určité chvíle. Můžete brečet a protestovat, ale pak, když už můžete mluvit, můžete říct: "NE!" Můžete začít na všechno říkat "NE," což je dobře známý postoj, kterým projde každé dítě a mnozí z nás se z něj ani nikdy nedostanou. Co se dá dělat, je to velmi silné...

A pak se najednou zapojíte do hnutí Hare Krišna, je tu duchovní učitel, a teď musíte přestat říkat "NE!" Existují důmyslnější způsoby, jak říkat "NE!" Jeden je: "Já nesouhlasím." Nebo ještě lépe: "Jeho argumenty nedávají smysl!"

Ale Bhaktisiddhanta o tomto mluvil a říkal, že světská logika se zde nedá použít. Když mluví duchovní učitel, na začátku si myslíme, že to, co říká, nedává smysl. Ale pokud člověk naslouchá s podřízeným postojem, potom to časem začne více dávat smysl, a jednoho dne to bude dávat úplný smysl!

Šrímad Bhágavatam 10.39.39, 30. března 2014, Kapské Město, JAR

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat