čtvrtek 9. února 2017

Stále chytáte mouchy?

Jednou jsem v Indii viděl závažnou malbu. Byl to obraz s žábou. A tato konkrétní žába se nacházela v dost strastiplné situaci, protože ji zezadu už z poloviny spolknul had! Hadí hlava se pomalu plnila žábou a z žáby trčela ven už jen její špička. Když tu proletěla kolem nosu žáby moucha a žába k ní vystřelila svůj jazyk ve snaze ji chytit.
Kdo je na obraze ta žába a kdo had?! Had představuje čas a žába je živá bytost, která se snaží užívat si všech příležitostí, které jí prolétnou před nosem, i přesto, že je napůl snědená hadem času! V závislosti na věku... řekněme 35 - 40 let znamená napůl spolknutý. Ve 25 jsou spolknuté jen zadní nohy. Ale ve věku 75, představte si to, to už trčí z hadí hlavy jen oči a zbytek těla už had pozřel. Ve věku 80 už z žáby nevidíte nic, ale jazyk se stále ještě občas vystřelí ven, aby zachytil nějakou tu mouchu.
Takto koná svou práci had času, dělá ji velice tiše a jen občas si jej všimneme. Je skutečností, že dříve nebo později bude každá živá bytost nucena zažít efekt času. Nikdo v tomto světě nemůže zůstat, ale díky procesu bhakti jógy můžeme přemoci vliv hmotné energie a povznést se na vyšší úroveň vědomí!
 Kadamba Kánana Svámí, 12. června 1999
 Původní článek z kksblog.com přeložil MadhuPandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat