neděle 5. února 2017

Správné umístění nám dá sílu

Je zde příběh jednoho sanjásího, který byl Šrílovi Prabhupádovi velice drahý a odevzdaný. Tak pěkně kázal, ale naneštěstí zjistil, že jeho ášram je dost náročný. Samozřejmě byl v té době mladý muž a když je někdo mladý muž, ášram sanjásu je zcela určitě obtížnější. Na něj to bylo moc, takže jednoho dne poslal poštou svou dandu zpátky Šrílovi Prabhupádovi, čímž prohlásil, že se sanjás ášramu vzdává. Šrílu Prabhupádu to velice zasáhlo, protože tohoto sanjásího měl velmi rád.

V té době psal Prabhupáda významy v souvislosti s příběhem o slonovi Gadžendrovi, který byl velice mocný a užíval si se svými manželkami v nebeském jezeře. Najednou ho však napadl krokodýl a za těchto okolností to bylo dost náročné - slon ve vodě je celkem těžký a měl problém se pohybovat, kdežto krokodýl byl ve svém živlu hodně hbitý a rychlý. Je také řečeno, že během jejich boje měl krokodýl sem tam nějakou tu svačinku - spolkl nějakou rybu nebo něco, zatímco slon držel půst, což ho oslabovalo. Takže i když by se Gadžendra se svou silou na zemi pravděpodobně s krokodýlem vypořádal, když nebyl ve svém prostředí, byl slabý.

Potom Šríla Prabhupáda ve svých významech vysvětluje, že každý musí být řádné umístěn - ve varnášramě, v životních podmínkách, kde se cítí být silný, a odkud může horlivě bojovat s májou.

Chtěl bych zdůraznit také to, že se potřebujeme umístit přirozeně a pěkně v pozici, kde skutečně cítíme nějaké štěstí, nějakou sílu, kde máme dostatek odpočinku, dostatek emoční podpory a všechny tyto věci, které jako lidské bytosti potřebujeme.

Podívejte, je tak snadné říct, že nejsme toto tělo, ale tak těžké to žít. "Nejsme toto tělo" je tak základní bod naší filozofie a všichni to ví, ale žít ho je velice náročné, protože tělo přichází znovu a znovu s tolika požadavky. To je naše největší výzva - skutečně žít podle pochopení, že nejsme toto tělo, a plně to realizovat. Dá to hodně tréninku.

Měli bychom se snažit vybudovat svou sílu z pozice, kde máme tolik pohodlí, výživy a podpory, kolik je jen možné a dostupné, protože naše oddaná služba se převádí do síly - jakákoli požehnání vaišnavů, kteří jsou potěšeni naší službou, a Krišny, jenž je potěšen naší službou, obdržíme, budou převedena do duchovní síly. Zde člověk čerpá duchovní sílu. Měli bychom vědět, že duchovní síla nemá nic společného se silou mysli.

Ranní přednáška na vjása púdže, ČČ Madhya-lílá 24.124, 26. dubna 2015, Rádhádéš, Belgie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat