pátek 17. února 2017

Má služba

Naše oblíbená píseň zní: “Sarīra abidyā-jāl, joḍendriya tāhe kāl, jīve phele viṣaya-sāgore, tā’ra madhye jihwā ati, lobhamoy sudurmati,” což je překládáno jako: „...smysly jsou síť vedoucí ke smrti a nejdravější a nejhůře ovladatelný ze všech smyslů je jazyk....“ Zní to docela drsně, ale díky milosti Pána Čaitanji a Pána Nitjánandy, díky zaměstnání jazyka v transcendentálních činnostech opěvování Krišny a ochutnávání Krišnova prasádam, se najednou vše změní, náš celý osud se změní. Tímto způsobem je to právě jazyk, který určuje náš osud!

Veliká loď, těžká mnoha tunami oceli je řízena a mění směr díky malému kousku kovu, kormidlu. Stejným způsobem může jazyk změnit osud celé naší existence. Takže musíme nějakým způsobem zapojit jazyk a pokud ho zapojíme ve spojení s Krišnou, pak se velice rychle ke Krišnovi připoutáme. To je povaha vědomí Krišny, paraḿ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59) - vyvineme vyšší chuť. Nemůžeme Krišnovi sloužit bez toho, že bychom k Němu vyvinuli pouto.

Na počátku, když začínáme, můžeme shledat určité věci trochu odříkavými, ale po chvilce si pomyslíme: „Toto je má služba a já se jí nevzdám, nepřestanu s ní. Toto je mým spojením s Krišnou!“ Ve vědomí Krišny je filozofie, ale skutečné spojení s Krišnou je skrze službu – jakoukoliv malou věc děláme... Službu si začneme ochraňovat, protože se vyvine pouto. To je povahou oddané služby -přirozeně se vyvine připoutanost ke Krišnovi, a proto následovat vědomí Krišny není těžké!

Kadamba Kánana Svámí, 4. prosince 2016, Melbourne, Austrálie, ŠB 3.26.41

Původní článek z kksblog.com  přeložil MadhuPandit dás

2 komentáře:

  1. https://kksvami.blogspot.com.tr/

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat