úterý 6. prosince 2016

Zduchovněme vše, co používáme

Když čteme o Krišnově neutralitě, je třeba to chápat ze správné perspektivy. Krišna pohlíží na všechny ty živé bytosti a myslí si: „Prosím, nezaplétejte se tolik s touto hmotnou energií. Snažte se tomu nějakým způsobem vyhnout. Používejte, co potřebujete k životu, ale ani na okamžik nevěřte, že toto je místo, kde byste měli být! Duchovní svět je to místo, kam patříme.“

Nemilujte své rodné místo, neboť na zrození není nic pěkného, zrození je bolestivé. Pokud milujete své rodiště, budete se muset rodit znovu a znovu, bhauma ijya-dhīḥ (Šrímad Bhágavatam 10.84.13). Ten druh inteligence, kdy milujeme místo našeho zrození śva-viḍ-varāhoṣṭra-kharaiḥ (Šrímad Bhágavatam 2.3.19), náleží prasatům, psům, velbloudům a oslům, jak uvádí Bhágavatam. To není inteligentní. Naše skutečná láska by měla patřit výhradně duchovnímu světu a všemu v něm, Krišnovi a oddaným v duchovním světě.


Nyní už víme, jaký tento hmotný svět je. Když jsi malé dítě, myslíš si: „Možná je to úžasný svět,“ ale dnes si myslím… to teda vůbec není. Nejsme určeni k tomu, abychom měli co do činění s tímto hmotným světem. NIC! Prabhupáda řekl, že bychom měli zredukovat naše hmotné zapletení až na nulu. Skutečně. Neměli bychom s tím mít nic společného.

Dobře, musíme jíst, a je to v pořádku, pokud to nabídneme Krišnovi. Musíme platit účty. Pokud to udržuje život, který obětujeme Krišnovi, není to již hmotné. Pak se to náhle stává duchovním. Tímto způsobem zduchovníme vše, co používáme…

Myslím, že každý ocení nové auto, obzvlášť když musíte řídit v takovémto deštivém počasí. Mít super pomalý telefon je taky frustrující, je pěkné mít jeden z těch lepších modelů. Když je dům příliš těsný, je pěkné mít nějaký prostor... To je všechno moc pěkné, ale nemůžeme to brát příliš vážně. "Oh, to je můj život… pro tohle žiji.“ To není to, pro co žijeme - jen ty věci používáme. Chceme věci, které jsou pěkné, zatímco žijeme v tomto hmotném světě, ale nemůžeme to brát vážně. Krišna je cílem našeho života, duchovní svět je cílem našeho života, vymanit se z tohoto hmotného světa je cílem našeho života. Jakmile se dostaneme do tohoto bodu, získáváme Krišnu, potom Krišna bude dychtivý vzdát se své neutrality, protože ta je jen vnější fasádou. Je to jen fasáda!

Prabhupáda řekl, že Krišna chce dychtivěji než my, abychom šli zpátky k Bohu. Také řekl, že jeho otec mu říkával, že Krišna má deset paží. Říkal: "Když si chceš ponechat hmotné věci, můžeš je udržet, když máš co do činění s někým s deseti pažemi?" Těchto deset paží může přijít ze všech stran a On ti to nějak odebere. Ale když začne dávat deseti pažemi, pak ti dá víc, než dokážeš přijmout. A v zásadě o tom to je!

Vše výše zmíněné musíme mít neustále na paměti, zatímco jsme v tomto hmotném světě a používáme všechny ty věci, co používáme; žijeme ten rušný život, který žijeme; pracujeme, vyděláváme peníze, přežíváme. Všechen náš čas je určen pro vědomí Krišny. Je to o té hloubce. Je to o tom pochopení. Kultivace je jako zalévání rostliny.

Ale není to samotná rostlinka bhakti. Proto naše vědomí Krišny není tím zaléváním. Naše vědomí Krišny je to přesvědčení uvnitř. Je to o našem vědomí a pak musíme zalévat onu rostlinku naším praktikováním, naší sádhanou. Možná nebudete mít moc času na zalévání rostlinky bhakti, ale dělejte to i přesto.

Je to jednoduché, protože zpíváme brzy ráno, před tím, než okolní svět vstává, takže se to nikdy nedozví. Tímto způsobem děláme tyto věci, ale podstatou vědomí Krišny je naše přesvědčení. Naše přesvědčení je: prostě pochopme - Krišna nechce, abychom tu byli! Jsme tu z pošetilosti. Toto není místo, kde bychom měli být. Krišna chce, abychom se vrátili do duchovního světa, ale dokud to nebudeme skutečně chtít, zůstaneme tady. Zůstaneme tady.

Pojďme tedy nějakým způsobem sloužit Krišnovi až do bodu, kdy Jej dosáhneme a On se nám vyjeví, zahrne nás Svou milostí a vezme nás zpátky do duchovního světa.

Přednáška na nedělním programu, Bhagavad-gítá 9.9, 18. září 2016, Midrand, JAR

Přeložila bhn. Eva

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat