úterý 27. září 2016

Naše hudba je uvnitř

Mnozí umělci dosáhnou uznání za svou velikost až po své smrti, ale Beethoven byl slavný již za svého života – známý skladatel, složité symfonie... Ale potom ohluchl.

Dokážete si to představit? To byla prakticky ta nejhorší věc, která se mu mohla přihodit! Pro hudebníka je sluch zásadní. U lidí, kteří neumějí zpívat, to není tak, že by neuměli zpívat – oni nedokážou poslouchat. To je ten problém – neslyší a prostě neposlouchají. Ve skutečnosti to začíná nasloucháním. Hudba začíná nasloucháním. Takže vše je ve skutečnosti o uchu.

Beethoven s dokonalým sluchem, který dokázal slyšet různé tóny a noty, ohluchl. Takže tak to bylo zařízené – stal se větším a větším, byl největší, a potom ohluchl, ztratil to! Musel projít skrze agónii toho, že o všechno přišel.

V duchovním životě je to také tak. V duchovním životě můžeme během naší služby získat uznání, můžeme získat tolik prostředků a tak dále, spoustu vnějších atributů. Za ta léta nasbíráte celou knihovnu vašich knih, své parádní čadary a to všechno. Ale během duchovní krize – vše, co máme, je vědomí Krišny uvnitř! Proto musíte přijmout závazky uvnitř. Vnitřně musíme říct: „Ano, Krišno, dám Tě na první místo. Dám Tě před svoje smysly. Dám Tě před svou mysl. Ano, cokoli řekneš.“

ŠB 8.20.12, září 2013, Kapské Město, JAR

Přepis v angličtině naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat