úterý 26. ledna 2016

Česko, leden 2016

Celý prosinec byl v Čechách relativně teplý a bez sněhu… Avšak právě když měl přijet HH Kadamba Kánana Maháráj, začalo sněžit. Pravda, sněhový pokryv má (hlavně zpoza okna) jistý nádech romantiky, nicméně z hlediska cestování a toho, že Maháráj má rád teplo, to není nic moc.

Kadamba Kánana Svámí přiletěl do Prahy v úterý 12. ledna a rovnou se vydal do 350 kilometrů vzdálené Studénky, kde v místním Bhakti Jóga centru strávil následující tři dny. Doprovázelo ho tam asi dvanáct oddaných plus osm stálých obyvatel Bhakti Jóga centra. Pobyt byl velice vzrušující. Maháráj dával ranní a odpolední přednášky, vedl báječné kírtany, setkával se s oddanými a společně chodili na procházky do přírody.

V pátek odpoledne se Maháráj přesunul do Nového Nandagramu, kde proběhl odpoledně  večerní program. Největší chrámová místnost v České republice, kterou se tamní chrám pyšní, byla úplně zaplněná oddanými z celé země a různých koutů Evropy. Maháráj nejprve vedl dlouhý kírtan pro potěšení Šrí Šrí Krišny Balaráma, Gandharviky Giridhárího, Lakšmí Nrsimhy, Gour-Nitáie a všech přítomných vaišnavů.
Poté ve své přednášce zmiňoval to, jak Krišna z našich životů neodejímá utrpení hmotného světa, ale naplňuje prázdnotu v našem srdci, což nám dává inspiraci a ono utrpení se stává bezvýznamným. Nechal také oddané položit různé otázky ohledně rovnováhy, aby na ně potom hromadně odpověděl a zveřejnil „řešení Kadamby Kánany Svámího“, které zní: „Jen prostě přidejte víc Krišny. Čím víc Krišny přidáme, tím víc bude život vyrovnaný. Pokud pokládáme otázky o rovnováze, znamená to, že nejsme spokojeni. Když však přidáme Krišnu, budeme spokojeni a vše bude v rovnováze. Každým okamžikem prostě přidejte víc Krišny – ať uctíváte Božstva nebo jste v autě, sami nebo ve dvou, ať už malujete nebo hrajete na elektrickou kytaru… A rovnováha bude narůstat.“

Více než milým překvapením poté byla i sobotní ranní přednáška, kdy Maháráj zmiňoval, že nejsme Krišnovými služebníky na částečný, ale na plný úvazek, a musíme Krišnovi dávat přednost před vším ostatním. Musíme být rozhodnutí, že ať už se stane cokoli, my prostě budeme pokračovat, za jakýchkoli okolností. „Budeme těmi, kdo přežijí, pokud se tak rozhodneme.“

Během dopoledne se poté Maháráj přesunul do pražského Harinám Mandiru. Cestoval v autě značky Škoda a byl stíhán dalšími dvěma auty stejné značky, z čehož si Maháráj v Čechách často dělá legraci. Harinám Mandir je centrum v centru hlavního města a jak Maháráj poznamenal, je známý tím, že je zde velice pěkně a teplo, protože těla vytápí nejlépe. A těch zde je vždy tolik, že je tu opravdu hlava na hlavě a někteří oddaní musí stát i na chodbě. 

Nedělní ranní přednášku už dal Maháráj v chrámu v Lužcích a byla koncipována jako zasvěcovací, protože při ní dostala zasvěcení bhn. Karin, nyní známá jako Kavitá. Přednáška byla ze Šrímad Bháagavatamu 2.3.13 a týkala se 26 vlastností oddaného. Odpoledne proběhl klasický nedělní program s extatickým kírtanem, přednáškou a hostinou a chrámová místnost opět praskala ve švech.

Na pondělí měl Maháráj naplánovaný odpočinek, což se však náhle změnilo a ještě během dopoledne odletěl do Amsterdamu.

Co více dodat – byly to opět úžasné okamžiky, kdy si říkáte, že chcete, aby už nikdy neskončily… 

Videa a nahrávky přednášek a kírtanů zveřejníme co nejdříve.

Všechny fotky jsou ke zhlédnutí zde.


Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat