sobota 22. srpna 2015

Hlavní podstata

Různí áčárjové jsou duchovními mistry, kteří mohou klást důraz na různé věci. Přesto ale všichni sedí u nohou Šríly Prabhupády. On je zakladatel áčárja; Prabhupáda je učitel, u jehož nohou sedí všichni ostatní, a proto bychom měli přijmout, že jeho knihy jsou hlavní podstatou našich životů.

V těchto dnech se vydává tolik knih. Každý napsal knížku. Mnoho z těchto knih je poučných a rozšíří naše znalosti. Přesto mám přirovnání, že Bhagavad-gítá, Nektar oddanosti, Šrímad Bhágavatam a Čaitanja Čaritámrita jsou naše čtyři hlavní knihy, které jsou jako rýže, dál, sabdží a čapátí, a ty ostatní knížky jsou jako čatný.

Takže, no... trochu čatný je pěkné. Chceme nějaké čatný a čteme něco nového, něco s odlišnou chutí, něco, co je zajímavé. Ale v zásadě naší hlavní stravou je rýže, dál, sabdží a čapátí. Když jíte jenom čatný, nebudete moc zdraví!

Hlavní zdroj našeho poznání tedy leží v Prabhupádových knihách, a do nich se hluboce pohružujeme. Tyhle ostatní knížky jsou nástavbou Prabhupádových knih, dávají nám něco jako další vhled do knih Šríly Prabhupády.

Šrímad Bhágavatam 1.3.42, 11. května 2015, Brisbane, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat