úterý 7. července 2015

Kohokoliv potkáte, poučte ho o Krišnovi

Trivikrama Mahárádž vypráví příběh o tom, jak Prabhupáda říkal: "Můj duchovní učitel ze mě udělal diamant!" Jak víme, diamant je úplně průzračný - prochází skrze něj světlo, a on jej odráží do všech stran. Když Prabhupáda řekl, že jeho duchovní učitel jej přeměnil v diamant, znamená to, že jeho duchovní učitel jej udělal plně transparentním Krišnovým pokynům, Krišna upadeša.

Sankírtan oddaní z Německa jeli za Prabhupádou, když naposledy přijel do Evropy. Nebylo mu vůbec dobře a bydlel v Bhaktivédanta Manoru. Oddaní ho nesli na nosítkách a měl na sobě tmavé sluneční brýle. Byl ve svém pokoji, velmi hubený a zesláblý. V celém Manoru bylo ticho. Všichni chodili po špičkách, protože nikdo nechtěl Prabhupádu rušit, kdyby potřeboval odpočívat.

Pak přijeli němečtí sankírtan oddaní. Byli to v té době ti nejlepší rozdavači knih, světová jednička! Přijeli a nadělali tolik hluku. Všichni oddaní na ně: "Pšššššt, Prabhupáda odpočívá!" Chtěli vidět Šrílu Prabhupádu, ale oddaní řekli: "Nikdo ho nemůže vidět, není mu dobře. Nikoho nepřijímá."

Ale oni řekli: "Ne ne... Nás ano, protože jsme sankírtan oddaní." Trvali na svém a někdo se šel zeptat Šríly Prabhupády, který okamžitě řekl: "Ó ano, sankírtan oddaní, pusťte je dovnitř." Jeden z těch oddaných, Manidhar, ten příběh mnohokrát vyprávěl a já jsem ho mnohokrát slyšel. Říkal, že když vstoupili do místnosti, uviděli tam Prabhupádu sedět, a vidět Prabhupádu sedět bylo jako dívat se skrze stěny Vaikunty do duchovního světa. Viděli tam Prabhupádu sedět a vyzařovat to úžasné transcendentální vědomí a byli prostě šokováni.

Takže všichni sankírtan oddaní vstoupili a Prabhupáda se zeptal: "Takže vy rozdáváte mé knihy?"

"Ano, ano, ano, Šrílo Prabhupádo, rozdáváme vaše knihy!"

"Ok, a čtete mé knihy?"

Takovou otázku nečekali, takže nevěděli, co na to říct. Prabhupáda se znovu zeptal: "Čtete mé knihy? Jaký je nejdůležitější verš v mých knihách?"

A pak Pritu řekl: "Yāre dekha, tāre kaha ‘kṛṣṇa’-upadeśa," (Čaitanya Čaritámrita, Madhya-lílá 7.128) Kohokoliv potkáte, poučte ho o Krišnovi, takto se staňte duchovním učitelem a osvoboďte celou zemi. A Prabhupáda se potom zeptal: "Co to znamená?"

Znamená to tolik věcí. Znamená to, že Krišna si přeje osvobodit všechny živé bytosti; dharmam tu saksad bhagavat-pranitam (Šrímad Bhágavatam 6.3.19) Krišna je původní duchovní učitel. Je původem všeho transcendentálního poznání. Je plný lásky ke všem živým bytostem a o každou z nich se stará a chce, aby se vrátila zpátky k Bohu. Oddaný, který je diamantem, který je průzračný, se stane médiem, skrze které bude tolik duší osvobozeno. To nejvíce těší Pána, to je to, co si přeje!

Šrímad Bhágavatam 7.10.23, 27. května 2015, Sydney, Austrálie

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat