úterý 24. června 2014

Základní vlastností bráhmany je odpouštění

Kadamba Kánana Svámí, 16. dubna 2014, Durban JAR, ŠB 1.7.34

Každý má být hodnocen podle svých vlastností, a nikoliv podle svého zrození uvnitř  varna ášram. A právě tyto lakšana, vlastnosti nebyly u Ašvathámy přítomné, přestože se narodil v rodině Gautamy muniho, chyběly mu nejdůležitější vlastnosti bráhmany. Tou základní vlastností bráhmany je ksama, neboli odpouštění. To je začátek tolerance. Vnější tolerance nestačí. Když někdo bude tolerovat pouze vnějšně, ale uvnitř neodpustí, pak bude zevnitř spalován ohněm a hněvem. Takže odpuštění je základ tolerance bráhmany. Chápeme, že v té době byla dvápara juga. A dokonce i ve dvápara juze, se rozumělo, že ne každý bude kvalifikovaný. Ne každý, kdo se narodil v bráhmanské, či kšatrijské rodině bude následovat principy dharmy.

Uvnitř varna ášram vidíme dvě vyšší třídy a dvě nižší třídy. Ty vyšší třídy: bráhmanové a kšatrijové ti zejména žijí životem obětování se. Kdežto dvě nižší třídy inklinují k osobnímu požitku. Vaišjové pak zejména k osobnímu zisku. Ale i oni přijímají regulace a jsou dobročinní. Ale když přijde na otázku, zda následovat dharmu, či profit? Nejdříve si vyberou profit a poté až dharmu. Kdežto kšatrijové se pro dharmu obětují.

 Vidíme to mezi mnoha kšatriji, dokonce i mezi démony. Například Jarásandha, který byl připraven vše obětovat, když Krišna a Arjuna přišli přestrojeni za bráhmany a požádali ho o nějaký milodar. On viděl, že nejsou bráhmanové, že mají na svých ramenech znamení od luků, ale i tak byl připraven dát jim, co si budou přát, protože přišli jako bráhmanové. A tento duch je v kšatrijovi. Dej všechno. Kdykoliv. Ale vaišja bude přemýšlet: no jo, ale co můj profit?


Gautama muni byl velký a čistý bráhmana. A vidíme, že Gautama muni přijal žáka, který je znám jako Satyakama Jabala. Jednou tento hoch přišel k munimu a požádal ho o přijetí za studenta. A Gautama muni se ho zeptal: „Jsi bráhmana? Z jaké rodiny pocházíš?“ A on odpověděl: „Já nevím.“ „A kdo je tvůj otec?“ „No, já nevím.“ „Tak se zeptej své matky.“ Tak se zeptal a pak přišel zpět k munimu a tomu řekl: „Ani moje matka to neví.“ A na to Gautama muni odpověděl: „Ty jsi bráhmana. Nikdo jiný by v takové situaci neřekl pravdu.“



Žádné komentáře:

Okomentovat