pondělí 4. dubna 2022

Pýcha předchází pád

Jednu věc nedokáže Nejvyšší Osobnost Božství tolerovat - je to pýcha. Falešná pýcha. Kdykoli je živá bytost velice namyšlená, Krišna potom zařídí, aby tuto pýchu utnul. A samozřejmě - jaký důvod k pýše máme? Protože jsme konec konců závislí. Nejsme nikdy plně nezávislí. Jsme závislí na Pánu ve všem, co děláme. Je to milostí Pána, že dokážeme cokoli udělat. Jinak jsme zcela bezmocní. Veškerá síla, kteoru máme, je nám dána, není naše. Je jen propůjčená a může nám být kdykoli odebrána. Když jsme pyšní na jakékoli naše vlastnosti a schopnosti, potom falešně tvrdíme, že jsou naše. Ve skutečnosti jsou tyto schopnosti Nejvyšší Osobnosti Božství, a jsou jen svěřeny do naší péče.

Stejným způsobem jsme my, lidé, velmi silní. Inu, rozhodně silnější než jiné bytosti. Prostě se to tak stalo. Můžeme hodně ovlivnit, co se na této planetě děje. Samozřejmě to trochu kazíme. Můžeme si tedy představit, jaké by to bylo, kdyby měla celá světová populace pokorný stav vědomí a uctívala by Nejvyššího Pána. Poté bychom přirozeně měli úctu ke zřízení Nejvyššího Pána. Potom bychom zbytečně nezasahovali do zřízení Nejvyššího Pána. Potom bychom s ezbytečně nesnažili změnit chod vesmíru. Kvůli tomu, že spoléháme na svou vlastní sílu, se snažíme změnit chod přírody, místo abychom chod přírody přijali takový, jaký je, a přistoupili k Nejvyššímu Pánu, který je za touto přírodou. On to v Bhagavadgítě 9.10 potvrzuje:

mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ
sūyate sa-carācaram
hetunānena kaunteya
jagad viparivartate

Můžeme tedy vidět, že všechny zásadní problémy v tomto hmotném světě jsou výsledkem falešné pýchy. Můžeme vidět, jak falešná pýcha vede k mentalitě, kdy spoléháme na vlastní sílu při řešení jakýchkoli životních problémů. Ale skutečným přístupem by mělo být spoléhat na Jevyšší Osobnost Božství, který ovládá zákony hmotné přírody. 

 

(Kadamba Kánana Svámí, 5.listopadu 2021, Simháčalam, Německo, Šrímad Bhágavatam 1.25.19)

 

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

 

1 komentář: