úterý 19. dubna 2022

Digitální detox

Taky to máte? Taky jste spojeni s tou věcí, která vám jenom žere čas? Kvůli které jste jak posedlí? Která je s vámi jako váš stálý společník. A která neustále dostává vaši pozornost tím, že dělá zvuky a vibruje. Taky tu věc máte? Pravděpodobně ano. Čas na digitální detox. Čas na odpojení. Čas tu věc nechat být. Čas na přerušení zlozvyku. Také se dotýkáte víc obrazovky než svého růžence? Je načase vrátit se k základům.

Šríla Bhaktisiddhánta Sarasvatí Thákur žil životem jednoduchého sádhua, který přebýval v jednoduché chýši v Majápuru. Zpíval tři sta tisíc jmen denně a za deset let miliardu jmen. Potom šel kázat do moderního světa. Měl na sobě kabát, jezdil v autě a jezdil do tiskařství a co všechno on nedělal proto, aby toto hnutí tlačil kupředu! Vzal nás přes most od tradice k modernitě, kam jsme dorazili my, a uprostřed našeho života teď máme vědomí Krišny. Ó ano, můžeme to všechno mít a může to být cool protože to můžete použít ve službě Pánu. Měli bychom přemýšlet, jak použít ve službě Krišnovi všechno, co máme

Ale co takhle někdy tyto věci dát stranou a přejít přes ten most tradice a vrátit se k velmi prostému jednoduchému duchovnímu životu? Žít velmi jendoduše, jíst velmi jednoduše a jen zpívat a zpívat a zpívat. Možná když budeme takto pokračovat, pak nás může svaté jméno Krišny okouzlit. Možná nás to velmi oživí. Digitální detox bezpochyby může být pro mnoho z nás významný, včetně mě.

Je zde velké nebezpečí že technika, především elektronika, začíná ovládat naše životy víc a víc. To rozhodně otevírá nové obzory. Ale odvádí nás to od jádra toho, kým jsme. Existují studie, které ukazují, jak Google neustále mění způsob, kterým přemýšlíme. Nejen intelektuálně, ale fyzicky, tím že aktivuje různé neurony v našem mozku a tím, že vytváží v mozku různé dráhy. Je čas se zamyslet. Čas se od těchto věcí odklonit a vrátit se k základům zpívání Hare Krišna, k základům četby šáster. Džapa pobyty a čtecí pobyty už nejsou luxusem. Stávají se zásadními v umělém moderním světě, ve kterém žijeme. Jen se znovu spojit s hluší esencí duchovních praktik, kdy máme zažívat a realizovat Krišnovu přítomnost a stoprocentně se ponořit do snahy Ho těšit.


(Kadamba Kánana Svámí, 1.července 2021, Rádhadéš, Belgie)

 

Odkaz na přepis v angličtině je zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat