úterý 12. dubna 2022

Dychtivost uctívat


Šríla Prabhupáda řekl, že nejvýše postavený vaišnava v Západním Bengálsku byl Tarun Kanti Ghosh. Byl zvolen poslancem a byl velmi populární. Tarun Kanti Ghosh vlastnil několik novin a byl opravdu vlivnou osobností. Do parlamentu byl zvolen tak, že dělal harinám sankírtan ve všech vesnicích po celém Bengálsku.

Takže za mých dnů v Majápuru jsem se s Tarunem Kanti Ghoshem seznámil. Měl dům a na zahradě byl pěkný chrám s velkými Gaura-Nitai božstvy. Sám Je uctíval, i když měl i bráhmanu, jenž mu asistoval.

V té době ještě nebyly běžné vnitrostátní lety, takže se cestovalo vlakem. Členové parlamentu měli Rajdhani Expressem s dvoustupňovou klimatizací cestování zdarma. My jsme také cestovali s dvoustupňovou klimatizací, ale museli jsme za to zaplatit. Každopádně jednoho dne jsme jeli vlakem, když jsme slyšeli, že ve vlaku jede i Tarun Kanti Ghosh. Slyšeli jsme, že té noci nastoupil, a protože jsme ho znali, říkali jsme si: "Ach, půjdeme za ním a vezmeme mu prasádam."

Druhý den ráno kolem šesté jsme za ním šli. Měl velkou dřevěnou krabici, která byla otevřená, a v ní byly obrázky všech jeho božstev, jako plný oltář. Byla to plná púdža krabice, ve které bylo všechno. A on vykonával svou púdžu. Řekl nám: "Co tady děláte? Neměli byste zpívat svá kola? Proč rušíte muže a jeho púdžu?" Takhle nám vyčinil a pokračoval ve své púdže. Nechtěl s námi mluvit.

Takže to bylo moc hezké, tohle vidět. Prabhupáda řekl, že tento muž je nejvýše postaveným vaišnavou v Západním Bengálsku a mohli jsme vidět, že skutečně je. Neříkal si: "Víte, já jsem vysoce postavený vládní úředník. Dělal jsem harinám, abych byl zvolen, a vykonávám svou púdžu, aby každý viděl, že jsem velký vaišnava." Ne, on to dělal i pro sebe a ve vlaku, protože měl chuť - viděl sám sebe jako Krišnova služebníka.

Neříkal si: "Ach, teď jedu vlakem, tak co můžu dělat? Bráhmana to udělá." Ne, stále byl v náladě: "Jsem služebník. Nemohu teď sloužit v chrámu. Bráhmana vykonává službu v chrámu, ale já sám přesto budu sloužit - tady ve vlaku se svou púdža krabicí."

Bylo tak hezké vidět tuto náladu. Jeho řešení bylo rovněž velmi praktické, protože jeho božstva byla velká, takže Je opravdu nemohl dát do kufru a vzít si Gaura-Nitai s sebou. Zkrátka uctíval obrázky božstev. Což je totéž. Je řečeno, že božstvo může být vyrobeno ze dřeva, kovu nebo hlíny, nebo také ve formě obrázku, takže obrázek božstva je stejně dobrý jako božstvo. Tudíž to, co on dělal, bylo ve skutečnosti podle písem bonafide. Viděli jsme jeho dychtivost pokračovat v uctívání svých božstev.


UK Retreat, květen 2017, Wales, Šrímad Bhágavatam 11.7.59

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat