pondělí 24. září 2018

Duchovní vztahy

Jak mám nakládat se vztahem, ve kterém je hodně tření?
Takové věci jsou záležitostí hvězd. Astrologie nám může ukázat, jak je poskládána něčí karma. Prakticky vypočítává různé prvky v lidské povaze, které nám umožňují získat pohled na to, jakou má ten člověk karmu. Tudíž když se dají dohromady dva lidé, astrologie nám umožní vidět, jestli jsou kompatibilní. Někdy když se takové výpočty udělají a výsledek je třeba devadesát procent, můžeme udělat závěr, že vzhledem k tomu, že mají vysoké skóre kompatibility, bude ve vztahu méně třenic. Tak to může být, ale přesto to není to hlavní.
Můžeme mít velmi kompatibilní karmu, ale skutečná otázka je, zda je ta druhá osoba vážná ohledně svého duchovního života. To je vždy na prvním místě, protože spolu můžeme velice šťastně sedět v máje, ale k čemu to je? "Nikdy nebojujeme. V klidu se díváme na všechen ten odpad, který dávají v televizi." Tak jaký je z toho prospěch? Trocha tření může být příznivá. Když ve vztahu není, je šance, že budeme samolibí. Trocha postrčení nebo dloubnutí je někdy přesně to, co potřebujeme, abychom se dostali z našeho letargického stavu vědomí. Potřebovat někoho k tomu, aby nás postrčil, není nezbytně špatné.
Lidé se mě často chodí ptát na manželství a mají tendenci jít rovnou ke kompatibilitě. Já osobně chci nejdřív vidět vědomí Krišny. Pokud vidím, že je mezi dvěma lidmi odhodlání růst ve vědomí Krišny velmi vážné, pak řeknu: "Málokdy se najde takový vážný závazek k duchovnímu životu." Pokud takové vážné odhodlání existuje, pak ti dva lidé všechno zvládnou, dokonce i když to bude drhnout. Tomu je nicméně možné se vyhnout. Můžeme se snažit růst a povznést se nad to a potom bude mnohem méně utrpení. Ale je těžké být sám, proto všichni hledáme vzájemně podporující vztahy. Nebo alespoň vztahy "žij a nech žít". To je rozhodně velmi důležité.
(Kadamba Kánana Svámí, březen 2018, Durban, JAR, přednáška na Ratha Játře)
Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat