úterý 22. července 2014

Vztahy mezi oddanými

Kadamba Kánana Svámí, 21. prosince 2010, Cape Town, JAR, Lekce na domácím programu

Rodina Vaišnavů je naší podporou. Prabhupáda vytvořil toto hnutí velice osobním. Na počátku přehlížíme, jak důležité jsou v něm vztahy, protože na to nejsme zvyklí. V hmotném světě, když vám vztah nefunguje, prostě jej ukončíte a zkusíte další.. a pak další.. a opět další.

A nyní nehovořím pouze o přátelství. Tolik přátel se spojilo a zase rozešlo během našeho života v hmotném světě, ale duchovní vztahy jsou jiné. Duchovní vztahy jsou jiné, protože oddaní jsou velice vzácní. Proto jsou oddaní ve vztazích drahocenní a vztah s oddaným je vzácný a jestliže ho jednou zničíme, je těžkého ho obnovit, není to jako u nějakého hrnce, který se dá zase slepit dohromady.

Proto si s oddanými nemůžeme dovolit tuto mentalitu, že pokud ten vztah nefunguje, zbavíme se ho a najdeme si jiný! Protože přijde ten den, kdy budeme potřebovat všechny oddané. Přijde ten den, kdy budeme velice záviset na oddaných, protože Vaišnovové vyživují náš duchovní život a bez nich to bude velice obtížné. Přijde den, kdy se budeme muset zbavit veškerého umělého chování v našich vztazích, protože ho nedokážeme udržet a čas nás otestuje. Jak se říká: „všechno vyjde ven při praní“ (anglický idiom) To znamená, že dříve nebo později, budeme muset být upřímní.

Na počátku možná můžeme hrát Shakespeara Krišna vědomí, ale v jednu chvíli už budeme potřebovat skutečné vztahy a pravé přátele. Toto je velice důležité, proto musíme být velice opatrní, abychom si byli jisti, že se nedopouštíme žádných nepříjemných výměn mezi oddanými, a to byť i ve jménu oddané služby.

Někdy může být třeba opravit oddaného, který nedělá věci správně. Někdy musíme někoho pokárat, ale je to nešťastná věc, protože během toho můžeme vztah narušit.


To je jedna myšlenka, která mi přišla na mysl ohledně přátelství mezi Vaišnavy. Přátelství není jen díky nějakému prohlášení, není to jen Facebookové přátelství nebo přátelství podle tváře, přátelství znamená daleko více.

Původní článek v angličitně zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat