neděle 6. července 2014

Služba za hranicemi našeho života

Kadamba Kánana Svámí, 22. června 2014, Bhaktivedánta Manor, Londýn, ČČ Ádi 8.63-66

Hari Bhakti Viláse je zmíněno, že když někdo přijme uctívání Božstev, potom by měl nejenom uctívat Božstva velice pěkně během svého života, ale je také odpovědný, aby zajistil, že služba bude pokračovat po skončení jeho života! Takže zde vidíme velmi významnou odpovědnost za uctívání Božstev.

Krišna je velice laskavý, když se manifestuje v podobě Božstva. Krišna sestoupí z duchovního světa v určité podobě a ukáže se zde. Když se Krišna ukáže v podobě Božstva, ukáže se s ním též duchovní svět. Proto se v určitém smyslu dá říci, že se naše chrámy neliší od Vrindávanu, protože kdekoliv je Krišna, tam se manifestuje také duchovní svět! Taková je povaha Krišny.

Takto můžeme ocenit milost, která se manifestuje skrze Božstva Pána. Stejně jako zde, v Bhaktivédanta Manoru, by to bez Božstev nemělo smysl. Manor je sice pěkný, ale jsou to ta Božstva, která jsou středem celé té nemovitosti. Šríla Prabhupáda, jako původní služebník, nás všechny vede ke službě Božstvům. Všechno pokračuje velice pěkně. Cokoliv je zde, je vlastněno Božstvy, a cokoliv zde rozvineme je nabídnuto Božstvům. Tímto způsobem, kdekoliv je manifestované Božstvo, se život automaticky bude točit kolem Krišny. Proto je uctívání Božstev velice důležitou a mocnou součástí procesu bhakti.

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat