sobota 17. května 2014

Nejlepší z nejlepšího

Kadamba Kánana Svámí, 29. dubna 2014 Rádhadéš, Belgie, ŠB 6.4.49-50

Vidíme, jaký měl Šríla Prabhupáda pozitivní náhled. Viděl, jak moc je pěkné, že jsou zde oddaní, kteří zpívají. Jak úžasné je, že jsou zde Božstva. Jak moc je pěkný duchovní život. Prabhupáda se zeptal, „Co je lepší? Kdo má lepší život než oddaní?“. Řekl, „Oddaní mají to nejlepší ze všeho.“ Žijí v těch nejlepších místech. Je to pravda. Kdo žije na zámku?

Však vy to víte. „Kde žijete?“

Ó, já bydlím na zámku“ (smích) „No a máme tu mramorové podlahy, které jsou i vyhřívané!“

Dobře, a kdo si jí jako my? Tolik rozmanitých chodů, to jinde nenajdete. Takže Prabhupáda řekl, že máme to nejlepší ze všeho. Nejlepší místo k bydlení, opravdu nejlepší jídlo, nejlepší oblečení. Když jsme u oblečení, podívejte se na ty lemy (ukazujíce na dhoti oddaného), všude zdobné dekorace. Nejlepší! Nejlepší oblečení… nejlepší jídlo! Prabhupáda řekl nejlepší všechno.

A Prabhupáda řekl, pokud se chcete oženit, pokud se muž chce oženit, z mužské perspektivy, pak dostane tu nejlepší manželku, nejlepší! Protože dostáváme to nejlepší! (smích) Protože ony mají dobré vlastnosti. Protože yasyāsti bhaktir bhagavaty akiñcanā (ŠB 5.18.12). Skrze oddanou službu vyvineme dobré vlastnosti. Tak Prabhupáda řekl, že hmotné štěstí leží u našich nohou, přímo u našich nohou.


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat