pondělí 6. ledna 2014

Učitel moderního věku

Kadamba Kánana Svámí, 29. září 2013, Melbourne, Austrálie, ŠB 2.2.36

Šríla Prabhupáda hovořil o strojích. Řekl, že ačkoliv stroje vedou k degradaci společnosti, poukázal na to, že ty samé stroje mohou vést také ke službě Krišnovi. Řekl, „Stroje nejsou tak špatné, protože díky jejich využití může každý využít výhody naslouchání o Pánovi.“ Takže Prabhupáda byl v tomto aspektu velice moderní, velmi áčárjou moderního věku.


A Prabhupáda dával tímto způsobem zasvěcení. I druhé zasvěcení dával také skrze pásku – pásku s gayatrí mantrou. Normálně je gayatrí mantra vyřčena duchovním mistrem do ucha žáka, a tak někteří lidé v Indii namítali, „Jak to může takto dělat? To není bona-fide. Tito lidé nejsou zasvěcení. Ne, není to bona-fide. Jak to může být na pásce? Jak by to mohlo být bona-fide?“

Ale Prabhupáda to takto dělal – prostě přehrál nahrávku na stroji. Někteří mohou namítnout: „Ale to není stejné jako vyřčení do ucha a proto se toto zasvěcení nemůže počítat.“ Samozřejmě, že já bych argumentoval zpátky. Je řečeno, že když konečně Šukadéva Gosvámí vyšel z matčina lůna, kde zůstal po dobu šestnácti let k velkému nepohodlí jeho matky, a když vyšel ven, už na nic nečekal.

Jeho otec řekl, „Alespoň počkej, abych ti dal nějaké vzdělání.“ Ale on nečekal. A otec řekl, „dobře, tak mě nech ti dát alespoň posvátnou šňůru. Alespoň toto, aspoň nějakou samskáru.“

Ale on nepočkal a odešel. A jeho otec poté šel za svým synem do lesa a volal hlasitě jeho jméno. Ale nikdo neodpovídal s výjimkou ozvěny, která přicházela od stromů. A ta ozvěna, která přicházela od stromů, je řečeno, že byla bona-fide, že to bylo zpívání stromů. A zde to vidíme. Páska – nahrávka je jako ozvěna, je to ozvěna hlasu. Proto říkáme, že zpívání takového stroje je také bona-fide, protože je to ozvěna. Tímto způsobem to můžeme ocenit.

Šukadéva se nechtěl vrátit a pak začal Vjásadeva recitovat určité verše ze Šrímad Bhágavatamu. A když Šukadéva slyšel z dálky tyto verše, vrátil se za otcem protože Bhágavattam je tak přitažlivý.
ātmārāmāś ca munayo 
nirgranthā apy urukrame

Dokonce i seberealizovaná duše je přitahována popisy Krišny, protože ony jsou přirozeně přitažlivé. A tak přitáhly srdce Šukadéva Gosvámího, který přišel a jeho otec mu dal pokyny ze Šrímad Bhágavatamu.

Tímto způsobem vidíme, jak je vzdělání nakonec cenné. Ale nikoliv světské vzdělání, nikoliv obyčejné vzdělání tohoto světa, ale jednoduše vzdělání v Krišna vědomí. Ten, kdo si je dokonale vědomý Krišny, se nemusí o nic starat, vše mu bude poskytnuto, vše mu přijde do cesty!

Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat