středa 13. listopadu 2013

Meditace během Kártiku


Damódaraštakam, verš 2

Pláče a svýma lotosovýma rukama si znovu a znovu mne oči. Má je plné strachu, a jak vzlyká, na Jeho krku, na kterém má tři čáry jako lastura, se třese perlový náhrdelník. Tomuto Nejvyššímu Pánu, Šrí Damódarovi, jehož břicho není svázáno provazy, ale čistou láskou Jeho matky, se s pokorou klaním.

Tady vidíme, jak Nejvyšší Pán prostě zcela opětuje vztahy se Svou oddanou. Pro Jašódu se stává dítětem. Je Nejvyšší Pán, všemocný Nejvyšší, ale pro Jašódu se stává dítětem a jedná jako dítě. A ona se o Něj jako o dítě stará, učí Ho jako dítě.Ale potom samozřejmě když Ho takto viděla, plného strachu, co mohla dělat? Nemohla dělat nic. Nemohla Ho potrestat, to nebylo možné. Je to tak proto, jelikož jediným zájmem matky Jašódy je Krišnovo štěstí a nic jiného. Jedoduše přemýšlí: "Dávám mu doma to nejlepší. Speciální krávy, které jedí speciální trávu a vytváří speciální mléko a z tohoto speciálního mléka se vyrábí ten nejlepší jogurt a nejlepší sladkosti. A přesto chodí tento chtivý chlapec do domů ostatních a krade! Neuvěřitelné! Každý říká - Ó Nando, tvůj syn je tak úžasný! Ale ve skutečnosti je to problémové dítě, všude krade!"
 
Takže takto vidíme, jak je tato Damódara líla velice úžasná. Jak může Nejvyšší Pán takhle jednat - ten samý, kdo je vládcem vesmíru, nyní jedná jako dítě. To je výjimečné! Kdo si to dokáže představit? Takže tato Damódara líla je dost výjimečná a celý měsíc meditujeme o tomto Krišnově rozpoložení. Vidíme, že celá meditace měsíce je, jak chytit Krišnu. Jašóda chytila Krišnu - jak MY můžeme Krišnu polapit? Tak to je cíl každého oddaného - jak polapit Krišnu. Ne jak chytit peníze, jak chytit moc, jak chytit stabilitu v
naší pozici nebo jak chytit krásnou dámu či pohledného manžela, ne ne ne, nic z toho! Zajímá nás jen Krišna a všechny ostatní věci by měly jít stranou, to je to.

(11. října 2013, Melbourne, Austrálie, domácí program)

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat