čtvrtek 12. září 2013

Pijte!

Kadamba Kánana Svámí, 17 srpna 2013, Kírtan Mela, Německo, Ukončovací lekce

Kdekoliv zpívá čistý oddaný, nebo kamkoliv vstoupí, to místo se promění; stane se posvátným místem. Je zmíněno, že čistý oddaný jede do Vrindávanu, aby očistil Vrindávan, nikoliv aby očistil sebe. Očišťují (čistí oddaní) od hříšných reakcí, které tam zanechali všichni poutníci. Takto je velice pěkné, že jsme získali mantruparampaře. Bez sampradáji by mantra neplodila ovoce. Každý z áčárjů přidal své požehnání, což zahrnuje zejména Šrílu Prabhupádu, který měl takovou touhu, abychom všichni zpívali svaté jméno.

Takže tato událost (Kírtan méla) je důležitá. Pokud bychom neměli takovéto festivaly, co bychom pak dělali? Pokud bychom se nesešli společně ke zpívání, jak bychom mohli očekávat, že se dostaneme skrz? Duchovní život není levný. Všichni jsme si osvojili zpívání svatého jména, ale pro většinu z nás se to nedostalo dále než na mechanickou úroveň. Každý den bojujeme, abychom dokončili počet. Zpíváme naše kola, nebo naše kola počítáme? Takže dokud budeme jen sedět ve zpívání sami, jak bychom očekávat, že budeme úspěšní? Jeden z mých oblíbených veršů je tento:

sei panca-tattva mili’ prthivi asiya
purva-premabhandarera mudra ughdiiya
pance mili’ lute prema, kare asvadana
yata yata piye, trsna badhe anuksana (CC Adi 7.20-21)

V tomto známém verši, kde Panča Tattva prolomila zámek skladu lásky k Bohu, co se stalo potom? Vešli dovnitř, a když byli uvnitř, pili a pili a vyplenili ten sklad lásky k Bohu. Pili sami k jejich plnému uspokojení, a jak pili, jejich žízeň se zvětšovala!


Takže si nemyslete, že to, co děláme je neautorizované. Takhle neuvažujte, „Sedíme zde tak daleko od světa. Neměli bychom být venku a kázat?“ Ne! Pán Čaitanja sám pil a my musíme také pít svaté jméno. Takže tyto události jsou opravdu důležité a měli bychom je učinit většími!

Žádné komentáře:

Okomentovat