středa 4. září 2013

Nepropásněte příležitost jít zpět k Bohu

Kadamba Kánana Svámí 24. června 2013, Protivanov, ŠB 8.2.33

Čas rychle ubíhá. Na začátku se to tak nezdá, ale v jednu chvíli si uvědomíte, „Jsem náhle starý! Jak se to stalo?“ Stárnutí je podivná zkušenost, protože dlouho si stárnutí neuvědomujeme „Jsem stále stejný, jako jsem byl.“ A pak náhle jste staří a přemýšlíte, „Jak se to jen stalo?“.

A takhle to proběhne velice rychle, proto musíme být velice opatrní, abychom využili čas a udělali pokrok. Bereme útočiště v ášramu, ve kterémkoliv ášramu toužíme a pak musíme následovat pravidla tohoto ášramu. Musíme vyvinout náš ášram. Není to jen o barvě látky, je to o chování a je to o kultivování Krišna vědomí v té situaci.

Někdy je v písmech život hospodáře přirovnán k temné hluboké studni. Může se stát, že jeden brahmačárí, či brahmačáriní začne cítit, že už dál nemůže „Je čas se oženit/vdát se.“ A někteří lidé, poté, co se vezmou, skočí hlavou napřed co nejhlouběji do temné hluboké studny. Myslí si, „Nyní, když jsem změnil ášram, musím to udělat, jít úplně až dolů.“ Ale to není příliš inteligentní.

Obecně řečeno, tyto studny – viděl jsem jich v Indii mnoho – mají obvykle uvnitř úchyty, které tvoří žebřík, aby bylo možné dělat nějaké opravy. Takže není nezbytně nutné jít až na dno. Můžeme si udržet silnou duchovní kulturu. Ve skutečnosti toto je ta myšlenka, že v brahmačárí či brahmačáriní ášramu kultivujeme dobré duchovní návyky a pak je kultivujeme v ášramu hospodáře. Protože nakonec nezapomínáme na dlouhodobý cíl. Nemůžeme riskovat, že bychom ztratili příležitost jít zpátky k Bohu.


Původní článek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat