čtvrtek 1. srpna 2013

Modlitba duchovního učitele

Fruska Gouranga tábor, Srbsko, 12.6.2013, zasvěcovací lekce


Svaté Jméno jsme obdrželi již před dlouhou dobou, je to tak? Mahá mantra je s námi už dlouho. Přesto je řečeno, že v čase zasvěcení nám duchovní učitel harinámu dává. A proč je to tak?
Mohli byste tak nějak říct, že je to něco jako když máte narozeniny, dostanete dárek, otevřete krabici a pak řeknete, že už to přece máte. "Jejda, dostávám harinámu, ale mám jí už leta."

Ale ne, tak to není. Ve skutečnosti o co teď jde je, že duchovní učitel sloužil Krišnovi a touto službou si získal Krišnovu milost. V čase zasvěcení nám duchovní učitel dává harinámu společně s modlitbami ke Krišnovi. Modlí se za nás ke Krišnovi a říká: "Můj drahý Pane, prosím prokaž tomuto oddanému Svou milost."

Takto když předstoupíme před Krišnu, nejsme sami. Nejsme posuzováni jen podle našeho vlastního výkonu, ale jdeme s naším duchovním učitelem, který má u Krišny kredit, takže je pak Krišna nakloněn. Proto je velmi důležité mít tuto modlitbu. Modlitba duchovního učitele není jednorázová, je to neustálá modlitba. Zůstává s námi v průběhu našeho duchovního života a na konci našeho života, když přijdeme před Krišnu - půjdeme zpět nebo ne? Velká otázka - zvládneme to nebo ne? Modlitba duchovního učitele dává tíhu na ty váhy, váží dokonce víc než naše vlastní.     

Proto říkáme, že důležitější v našem duchovním životě je požehnání od duchovního učitele, modlitba duchovního učitele. To je ten nejmocnější faktor, proto je tak důležité obdržet harinámu tímto způsobem!
Odkaz na původní přepis v angličtině naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat