úterý 31. července 2012

Mysl má svou vlastní vůli

Jeho Svátost Kadamba Kánana Svámí, květen 2012, Anglie, domácí program

Tak pojďme na Měsíc! Je to sice trochu skok, mohli byste říct - ale žádný problém. Mysl může jít v jednom momentu odtud až na Měsíc; není to velký krok, když v mysli už tam jste. Někdo říká, že je ze zeleného sýra. Jiní říkají, že můžete skákat, protože je tam menší gravitace. Na Měsíci můžete skákat velmi vysoko, tak to můžete zkusit. Takže cestování rychlostí mysli je největší rychlost. Rychlejší než rychlost světla je rychlost mysli, tak je to řečeno. Je to ta největší rychlost, kterou můžete najít v hmotném světě.

Mluvíme o rychlosti světla, ale co taková rychlost mysli! Ta je větší. Bohužel jak jsem říkal předtím, mysl má svou vlastní vůli a časem jde ve špatném směru a to v rychlosti 300 mil za hodinu ve špatném směru možná není dobrý nápad. Takže mantra, ta ukotví mysl, upevní naši mysl, která je jinak neklidná:

‘cañcalaṁ hi manaḥ kṛṣṇa,’(Bg 6.34)

Neklidná mysl - trochu tady, trochu tam je neklidná mysl, tak co je tady jiného? Co jiného můžu vidět? Jak dlouho to potrvá? Je tady něco víc? Je tady možná nějaká zábava? Už se to stává být nudným. Můžeme ho přepnout na jiný kanál? To nejde. Takhle je to občas obtížné, když máte živé vystoupení, protože ho nemůžete přepnout na jiný kanál!

Neklidná mysl - 87 kanálů z Bollywoodu, pak zpátky do Hollywoodu v jednom skoku jedním cvaknutím. Takže máme tuhle kulturu, kde je potřeba větší a větší výběr:

Kolik je tam příchutí toho jogurtu? Kolik druhů chleba můžeš mít? Kolik různých druhů džusů máme? Kolik druhů máme?

Svět nekonečného výběru pro mysl. Něco jiného, ano. Pamatuji si dobu, kdy židle byla prostě jen židle. Myslím tím, byla na sezení, víte. Ne jako teď, kdy židle může masírovat tělo ve stejnou dobu a tímto způsobem stimuluje oběh krve. Takhle tě omlazuje během sezení. Také jsme bývali měli mýdlo. No dobrá, smrdělo, ale teď už ne, protože je obohaceno o vitamín E. A když používáte toto mýdlo obohacené vitamínem E, pak omládnete pokaždé, když se umyjete! Neumývejte se příliš, jinak můžete skončit v kolébce!

Takže tímhle způsobem žijeme v době, která je vytvořená pro mysl. Moje mysl má vitamín E velmi ráda. Moje mysl je ráda mladá, ano. Takže takhle je to všechno pro mysl. Já to nepotřebuji ani tak pro tělo, ale všechno pro mysl a všechny potřeby jsou tady pro mysl.

Mantra je pěkná, protože nás osvobozuje a redukuje všechny tyhle zbytečné potřeby, takže člověk se stává klidným. Takže tohle je ve skutečnosti velmi dobré, když už nemáme všechny tyhle nekonečné potřeby. Proto mantra minimalizuje všechny naše potřeby. Ale to je pouze předběžný stupeň, stupeň, kdy se postupně pozvedá naše vědomí!

Přeložila bhn. Jana Jendrulková
Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat