středa 4. července 2012

ČESKÁ REPUBLIKA VE VÍRU KÍRTANU


Kadamba Kánana Maháráj je dobře známý svými extatickými kírtany. Asi každý slyšel o tom, jak dokáže rágu proměnit v rock a během týdne, který strávil v České republice, znovu ukázal svůj výjimečný styl při kírtanech a harinámech. Jeho návštěva začala v pražském chrámu, kde dal ranní lekci. Hovořil zde o tom, jak je "kulturní" hmotný život zaměřen na dharmu, arthu a kámu (náboženství, povinnost a požitek) a cílem poživatele je dosáhnout Svarga Dvar (bránu na nebeské planety). Taková duše však bude časem zfrustrována materiálním životem a možná bude usilovat o mokšu (vysvobození). Oddaný ale všechny tyto věci, dokonce i vysvobození, odmítá, protože se soustřeďuje na službu Nejvyššímu Pánu.
Potom během dne Maháráj uvedl tuto teorii do praxe vedením velké skupiny oddaných na harinám centrem Prahy. Reakce místních obyvatel byla úžasná - mnozí tančili a zpívali. Došlo také ke zvláštní výměně s pouličním umělcem hrajícím na housle, který dokázal dokonale zachytit Mahárájovu melodii a na chvilku se tak připojil ke kírtanové skupině.  Harinám skončil před restaurací Góvinda, kde se konal program. Ačkoliv byl večerní kírtan plánovaný pouze na hodinu, Maháráj pokračoval se zpíváním jmen Pána téměř dvakrát tak dlouho, čímž přiměl celý dav tančit v extázi. "Je těžké přestat! Zkouším přestat už půl hodiny, ale je to velmi těžké," zněl jeho komentář.  Následovala krátká řeč o důležitosti hlubokého pohroužení ve vědomí Krišny zorganizováním svého života takovým způsobem, aby byl v jeho popředí Krišna. Po další půlhodině bhajanů program skončil.

Góvinda dás
Další den (21.6.) odjel Maharáj na každoroční český letní tábor. První večer vedl hodinový kírtan po Gaura árati, a poté následovala lekce. Zahájil ji příkladem Narottama Dáse Thákura, který přišel na tuto planetu těsně poté, co ji Čaitanja Maháprabhu opustil, cítil velké odloučení a stěžoval si na svůj špatný osud. Ale přesto, že Samotného Maháprabhua nepotkal, dosáhl Krišna prémy. My si podobně můžeme stěžovat, že jsme zmeškali Šrílu Prabhupádu, ale jeho milost je stále plně přítomna. Maháráj zakončil lekci slovy: „Pravda je, že Krišna préma, která přišla se Šrí Čaitanjou Maháprabhuem před 5000 lety, je ta samá Krišna préma, která přišla se Šrílou Prabhupádou, a přesně ta stejná Krišna préma je dostupná i nyní..."
Súrja Nárájan dás
V pátek se Kadamba Kánana Maháráj a Bhaktivaibhava Maháráj přidali k harinámu v Prostějově. Šířit Svaté jméno vyrazilo dohromady okolo 50 oddaných, včetně několika distributorů knih. Lidé byli opět nadšení zářícími oddanými v bílých a šafránových "prostěradlech", kteří šťastně tančili a zpívali v ulicích.
Večer pokračoval bhajany vedenými Bhaktivaibhavou Mahárájem a Kadambou Kánanou Mahárájem. Poté na tábor dorazil Danavir Maháráj a také se připojil ke kírtanu.
V pátek a v sobotu ráno vedl Maháráj bouřlivé kírtany při Guru púje. V sobotu, na kterou byl naplánován jeho odjezd, proběhl obřad udělení jména, při němž dal duchovní jména svým novým žákům a požádal je, aby se příští den zúčastnili ohňové oběti u příležitosti zasvěcování jiných oddaných ostatními sannyásíny.
Prémarnava dás
Zbytek dne Maháráj strávil rozhovory s oddanými až do svého odjezdu, jenž shodou okolností vyšel právě na příjezd Janánady Maháráje.

Z anglického blogu volně přeložila bhn. Klára Zatloukalová

Editace Kasturí Manjarí dásí

Žádné komentáře:

Okomentovat