čtvrtek 16. února 2012

Mys dobré naděje

Maharájovo turné po Jižní Africe pokračovalo týdenní návštěvou Cape Town (18-25. prosince). Na nedělení hostině hovořil z Bhagavad-Gíty (1.1). Kromě oslavy knihy také povzbudil oddané, aby podpořili petici proti Ruskému pokusu Bhagavad-Gítu zakázat. Na konci lekce opět Maharáj předal kongregaci sety knih Šríly Prabhupády a naléhal na oddané, aby je rozdali! Program byl zakončen extatickým kírtanem.
Během týdne Maháraj denně navštěvoval ranní lekce Šrímad-Bhágavatamu. Večer se konaly různé programy, které začínaly úžasnými bhajany. Československý cestující sankírtanový tým (Vishnujana, Gourakaruna a Prahlád) dorazil v úterý a ještě přidal k energetické přirozenosti programů. Během pondělního a úterního večera dával Maharáj seminář na Čaitanja-Čaritámritu, kde hovořil o různých osobách z knihy, o autorovi, slávě Pána Čaitanji a zdůraznil vztah knihy k moderní době. Ve středu a ve čtvrtek dával Maharáj lekce v domech oddaných.
Nicméně zlatým hřebem týdne byl bez pochyby páteční večer s nočním harinámem, který byl úplně tím nejlepším, který se kdy v Cape Town konal. Harinámový průvod procházel po hlavní třídě centrem města až do 23 hodin v místech, kde se shromáždil velký dav k nočnímu nakupování. Maharája vedl důrazný kírtan doplněný akordeonem (Prahlád) a bubny (Vishnujana), zatímco oddaní zpívali a tančili v extázi. Energie z kírtanu byla tak nakažlivá, že kolemjdoucí mávali, smáli se, troubili z aut a někteří i tančili, zatímco jiní v překvapení jen zírali. Jednoznačně to byla nezapomenutelná noc.
Posledním bodem v Cape Town byl v sobotu večer kazatelský program zaměřený na nováčky v Krišna vědomí. Tématem večera bylo zamyšlení nad Svatým Jménem. Maharája sdílel své rané zkušenosti s mantra meditací a jak zpívání změnilo jeho život.

Fotografie z Cape Town naleznete zde
Původní članek v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat