pondělí 17. října 2022

Výjimečná milost

Dostali jsme dar Svatého jména, ale ve skutečnosti jsme toho dostali ještě více. Máme k tomu navíc milost Pána Čaitanji Maháprabhua! Skrze Jeho milost se to, co je pro nás obtížné, stane snadným. A co má být snadné se bez Jeho milosti stane nečekaně obtížným. V Laghu-bhāgavatāmṛtě předkládá Šríla Rúpa Gósvámí dlouhý a zevrubný popis všech avatárů (inkarnací) Višnua. Také vysvětluje, co se děje v Kali-jugách ve všech ostatních vesmírech, kde se Pán Čaitanja Maháprabhu nezjevuje. Říká, že během Kali-jug v těchto vesmírech se také objevuje inkarnace Višnua, která dává dar harināma saṅkīrtanu. To je tedy něco velmi zvláštního!

Nicméně ta obzvláštní milost Pána Čaitanji Maháprabhua, která nám umožňuje jednoduše dosáhnout lásky ke Krišnovi, ta v Kali-jugách v těchto ostatních vesmírech chybí. Ačkoli je tam přítomna tato mise zpívání Svatého jména, nešíří se tak široce a úspěšně jako zde v této Kali-juze. 


namo mahā-vadānyāya

kṛṣṇa-prema-pradāya te

kṛṣṇāya kṛṣṇa-caitanya-

nāmne gaura-tviṣe namaḥ

„Ó nejštědřejší inkarnace! Jsi samotný Kṛṣṇa, který se zjevil jako Śrī Kṛṣṇa Caitanya Mahāprabhu. Přijal jsi zlatou barvu Śrīmatī Rādhārāṇī a všude rozdáváš čistou lásku ke Kṛṣṇovi. S úctou se Ti klaníme.“

(Śrī Caitanya-caritāmṛta Madhya-līlā 19.53)

Je to Pán Čaitanja Maháprabhu zjevující se v této Kali-juze jako Krišna samotný, kdo široce rozdává čistou lásku ke Krišnovi.

Proto v tomto věku Kali jsme ve skutečnosti povýšeni dokonce nad pozici zbožných osobností minulosti. Ale nikdy nesmíme zapomenout, že jsme v této pozici pouze díky výjimečné milosti a ne díky našim kvalifikacím.


(Kadamba Kánana Svámí, z knihy Kīrtanīyaḥ Sadā Hariḥ)


Žádné komentáře:

Okomentovat