čtvrtek 9. června 2022

Jak si udržet vztah s Vrindávanem 2


- Dalším bodem, na který bychom měli pamatovat, je, že důvodem, proč je Vrindávan tak úžasný, je jelikož je sídlem Krišny. Krišna činí Vrindávan úžasným, a bez Něj bychom o Vrindávan neměli vůbec zájem. Když Krišna odešel z Vrindávan u do Mathury, někteří pasáčci se rozhodli také Vrindávan  opustit, protože už tam pro ně nic nezbývalo. 
 
 
- Bhauma Vrindávan, pozemský Vrindávan v tomto světě, se neliší od duchovního světa. Je ale pokryt vrstvou jóga máji, kvůli které vypadá jako chrámová vesnice v severní Indii. Nicméně duchovní povaha probleskuje jako záře skrze tento pokryv a ačkoli nemůžeme skutečně vnímat dhám v jeho plné transcendentální slávě, přesto cokoli vidíme, už je samo o sobě inspirující. Prabhupáda poukazoval na to, že si nemůžeme jen tak koupit jízdenku do Vrindávanu. Vrindávan bude vyjeven Krišnovou milostí. Navštívili jsme to místo v severní Indii, jižně od Dillí, ale může být vznesena otázka, zda jsme skutečně byli ve Vrindávanu? A přesto na to nikdy nezapomeneme.
 
"Když Krišna a gópové vidí, že je čas podojit krávy, přivedou je do chlévů z drahokamů obklopených lotosovými květy a stromy kalpa-vrikša." z Gópál Čampu 1,74 od Šríly Dživy Gósvámího.
 
"Když Krišna nehraje na Svou flétnu, Jamuna teče s vodou podobnou tekutým safírům. Když Krišna na Svou flétnu hraje, Jamuna ustrne v extázi a stane se zemí vykládanou safíry. Těmito způsoby slouží Krišnovi buď jako voda nebo jako země." Gópál Čampu 1.80, Šríla Džíva Gósvámí.
 
Zdroj: Dandavats.com Facebook, odkaz zde
 


Žádné komentáře:

Okomentovat