úterý 31. května 2022

Jak si udržet vztah s Vrindávanem 1

Nejdříve si pojďme zanalyzovat svůj vztah s Vrindávanem a potom se podívejme, jak ho můžeme rozvinout. Pán Čaitanja vysvětlil, že toto je pět nejdůležitějších aspektů v oddané službě, která nás může rychle dovést na úroveň lásky k Bohu, i když je vykonávaná trochu.
 
sadhu-sanga, nama-kirtana, bhagavata-sravana, mathura-vasa, sri-murtira sraddhaya sevana
 
Člověk by se měl sdružovat s oddanými, zpívat svaté jméno Pána, naslouchat Šrímad Bhágavatamu, pobývat v Mathuře a s vírou uctívat Božstvo.
Mathura-vasa - pobývat v Mathuře nebo Vrindávanu. Musíme se tedy stát obyvatelem Vrindávanu. Musíme si uvědomit, že Vrindávan je náš domov. Teď jste v České rpeublice a já jsem v Novém Góvardhanu v Austrálii. Ale naše část je vždy ve Vrindávanu, protože Vrindávan je náš domov. Teď jsme daleko od domova v cizích zemích jako je Česko nebo Austrálie, a i když to může být velice pěkné, tak přesto - jak můžeme být plně spokoneni, když to prostě není jako Vrindávan! Když jsme v cizí zemi, vždy toužíme jít zpátky domů. V mém pasu je jako "místo bydliště" napsán "Vrindávan". To se mi dost líbí a myslím, že je to příznivé, doufám, že mě to dovede zpět do té Svaté země. Nikdo ve Vrindávanu, ani člověk, ani zvíře, nikdy nestoupne na otisky Krišnových nohou, které zdobí jemný písek Jamuny. 
"Banjánový strom je jako most přes Jamunu se svými velkými větvemi rozprostírajícími se z jedné strany na druhou. Pasáčci si na tom mostě hrají a znovu a znovu přechází z jedné strany na druhou." 
"Na jednom místě měl dutinu jako palác. Na dalším místě měl příjemnou větev jako pohovku. Na dalším místě byla větev pokrytá popínavými rostlinami jako houpačka. Jaké místo k zábavám Krišnovi nenabízel tento banjánovník?" Gopál Čampu 1.84-85.
Jak mohu kdy zapomenout na Vrindávan?



Zdroj: Dandavats.com Facebook, odkaz zde
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat