pondělí 10. ledna 2022

Co Šríla Prabhupáda chce

Ano, ISKCON může být zničen zevnitř. Šríla Prabhupáda se zde zmiňuje o lesním požáru. Jsou dva lesní požáry, které Krišna polyká. Jedním z těchto požárů jsou neshody, které vznikají v duchovním hnutí ve společnosti oddaných. A to je tedy zdůrazněno jako něco, co dokáže naše hnutí rozbít zevnitř. Dokud je tu ústřední skupina oddaných, kteří ztělesňují čisté vědomí Krišny, pak jimi bude každý požehnán. Toto jsou oddaní, kteří jsou nad dualitami, kteří nemají nepřátele a jsou dobrodinci všech. Dokud v našem hnutí bude tato skupina dobrodinců všech, naše hnutí nemůže být nikdy zničeno. Šríla Prabhupáda byl takovou osobou. Byl úplným dobrodincem všech. Pokud se obrátíme na Prabhupádu v této náladě, že jsme mu blízko, potom se předá tato nálada dávání a štědrosti. Ale když všichni začnou bojovat sami za sebe, za svou pozici, za svůj prostor, za své vybavení, za své uznání a podobně, potom zde budou požáry. Potom takové boje mohou toto hnutí rozložit. Ale naštěstí Prabhupádovou milostí je zde stále tolik odevzdaných vaišnavů.

Prabhupáda začal hnutí ISKCON a když to udělal, znovu ožily starší odštěpující se skupiny ohledně následovnictví v Gaudíja-mathu. Ale zničit ISKCON není tak jednoduché, protože Prabhupáda je tolik přítomný. Musíme na to vždy dbát. Nejen dělat pro Prabhupádu guru-púdžu, ale také se sjednotit s jeho učením a s tím, co považoval za důležité. Proto by měla být vždy silná distribuce knih dokud existují knihtisky. Chrámy mají historii silného rozdávání knih a to bychom měli opravdu udržet a pokračovat v tom, abychom to oživili. Jde to nahoru dolu. Musíme to s novým nadšením opět dostat nahoru. Je to velmi důležité, protože to bylo něco, co Šrílu Prabhupádu bezesporu těšilo nejvíce. To oživí naši komunitu. Skutečnost, že v našich chrámech je tolik mladých lidí, je díky rozdávání knih. Kde je distribuce knih, tam se lidé přidávají. To je tedy jeden způsob, jak zůstat ve spojení se Šrílou Prabhupádou a samozřejmě musíme zajistit, abychom mnoha způsoby zůstaly se Šrílou Prabhupádou ve spojení. Musíme číst nejen jeho knihy, ale musíme číst jeho dopisy. Musíme zjistit, co Šríla Prabhupáda chtěl. Nejen sloužit pomocí rtů, guru čarana padma..." Ne, musíme se zaměřit na to, co náš zakladatel áčárja chtěl, a pak to prostě udělat.


(Kadamba Kánana Svámí, 3.května 2021, Simháčalam, Německo, ŠB 3.19.27)

 

Odkaz na přepis v angličtině je zde

1 komentář:

  1. Rozvrácení ISKCONu je už tady.Je to potvrzené mojí zkušeností v jedné z Govind v Praze.Je to opravdu varující,co je mezi oddanými možné.

    OdpovědětVymazat