čtvrtek 2. ledna 2020

Překonání nižší povahy


Tím, že se odevzdáme čistému oddanému, ve skutečnosti zažíváme svobodu. Čistý oddaný nás osvobozuje od naší nižší přirozenosti, nižší přirozenosti, kterou máme kvůli naší pošetilosti. Tak či onak jsme se zapletli v této nižší povaze a víme, že ji nepotřebujeme, ale přesto ji máme.
Vezměte si napřiklad neovládnutý hněv! Když se lidé rozzlobí, často ničí věci a je tak spousta škody, za kterou musí zaplatit. Pro ty věci opravdu těžce pracovali, ale potom je rozbijí. Proto je neovládnutý hněv určitě problém, součást nižší přirozenosti.
Další je pýcha. "Ano, jsem tak kvalifikovaný! Tak neuvěřitelně kvalifikovaný a proto nemám žádné problémy. Mám jediný problém - že svět nevidí mou velikost." Ale zapomínáme, že když jsme pyšní, nemůžeme se nic naučit, protože máme dojem, že už všechno víme.
Proto pouze tehdy, když se staneme trochu pokornými, se můžeme naučit něco smysluplného jako jak překonat naši nižsí povahu. Takže takto musíme růst, a skrze společnost oddaných rozvíjíme vlastnosti, které nám mohou pomoci v překonání našeho falešného ega; překonání naší nižší přirozenosti.

(Kadamba Kánana Svámí, 5.května 2019, Melbourne, Austrálie, Bhakti Vriksha Program)


Odkaz na přepis v angličtině najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat