čtvrtek 24. května 2018

Sledování filmů

Když dojde na smyslový požitek, musíme být velmi opatrní. Dokonce i když je to povoleno, musí to být v rámci oddané služby. Například mnoho lidí se chodí dívat na filmy a v nich jsou určité scény, které jsou trochu nevhodné. Mohou být hříšné. Člověk může říct, "Ach, mě to neovlivňuje. Vidím ty věci, ale nic se mnou nedělají. Vůbec nic! Prostě se to ode mě jen odrazí. Jenom nějaký muž a žena něco dělají..."
Když se mluví o nedovoleném sexu, je řečeno: smaranam kirtanam kelih preksanam guhyam asanam sankalpo adhyavasaya. Vzpomínání, naslouchání, mluvení, vykonávání, žertování a hraní si, dívání se a tak dále, to všechno jsou součásti nedovoleného sexu, a proto přispívají k činnostem v rámci nedovolené sexuality. Takže i preksanam (sledování) je součástí, protože když sledujeme filmy, ve kterých je nedovolený sex, je to bráno jako zaměstnávání se v nedovoleném sexu. Proto musíme být opatrní. Existují hranice sledování filmů. Já se také dívám na filmy, ale to jsou filmy vědomé si Krišny. 
Jenom se dívat je prakticky santa rasa (neutralita). Můžete si všimnout, že lidé, kteří se neustále dívají na televizi nebo na filmy, se nakonec stanou úplně pasivními. Tihle lidé už nejsou schopni nic dělat. Proto z nás tahle celá filmová kultura dělá pasivní santa rasa zeleninu. Proto my musíme být naopak aktivními; aktivně dělat službu. Musíme používat naši vlastní kreativitu a určit si, jak můžeme sloužit Krišnovi a zeptat se sami sebe: "Co mohu udělat pro Krišnu?"
(Kadamba Kánana Svámí, 3.května 2018, Rádhadéš, Belgie, Šrímad Bhágavatam 8.19.25-32)

Odkaz na přepis v angličtině je zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat