čtvrtek 17. května 2018

Ochraňovat své vědomí Krišny

Skutečně musíme přijmout zodpovědnost za naše vlastní vědomí Krišny; zařídit si ho. Pokud říkáme, "Ach, přijde mi velmi těžké být oddaným. Přijde mi těžké vyhýbat se vlivu máji." V takovém případě, když je složité odolávat máje, musíme být opatrní a vědomě si udržovat bezpečný odstup od takové máji.
Někdy máme oddané, kteří jsou profesionálové. Mají svou práci, která od nich vyžaduje vykonávání všech možných činností, ale potom jsou také oddaní. Pokud je člověk schopen to tak úspěšně praktikovat, pak to je dobré. Nicméně pokud to člověk neodkáže, také není důvod cítit se zahanbení. Mnoho lidí toho není schopno. Je velmi těžké nosit v práci kravatu a pak tu věc sundat, když přijdete domů. Pokud s tímhle bojujete, pak je nejlepší obklopit se oddanými. Takto přijímáme zodpovědnost - tím, že bereme v úvahu, kdo jsme, a chráněním našeho vlastního vědomí Krišny. Musíme se mít před májou na pozoru, protože je velice silná! Mája nepřichází vždy s boxerskými rukavicemi. Ne, někdy mája přichází velice jemně, pomaloučku. Takže musíme být velice opatrní, utnout všechna hmotná spojení, ke kterým jsme připoutaní. Musíme je zredukovat!
To je, co znamená zodpovědnost - přijímat zodpovědnost za naše vlastní vědomí Krišny, ochraňováním ho a děláním nezbytných opatření. Když člověk přijme práci ve městě, kde není žádný chrám a žijí tam jen dvě rodiny oddaných, pak to bude těžké - bude to oni a jejich mysl. A všichni víme, jak je obtížné žít s naší myslí. Proto, když víme, že je naše mysl silná a my jsme slabí, musíme se zařídit pro naši ochranu. Tomu se říká být zodpovědný. Taková zodpovědnost znamená, že musíme být realističtí a upřímní ohledně nás samých a našich nedostatků, a dle toho zacházet s naším vědomím Krišny.  

(Kadamba Kánana Svámí, 11.dubna 2018, Kapské Město, JAR, Šrímad Bhágavatam 1.16.26 – 30)

Odkaz na přepis v angličtině je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat