úterý 27. března 2018

Nesmyslný darebák

Jako věční služebníci Krišny je naším přirozeným postavením prokazovat službu. Naše štěstí nespočívá v žádném jiném úsilí, pouze ve službě. Jakmile se snažíme být sami pány, jsme v umělém postavení. Protože nejsme moc dobří páni, musíme předstírat a začít schovávat naše nedostatky.
Nezačínáme dobře. Kdybychom začali správně od časného životního stadia, byli bychom silní. Ale tak tomu není. Dokonce ještě než se z nás stanou dospělí, osvojíme si špatné návyky. Pak když vyrosteme, jsme už skrz naskrz prolezlí všemi možnými nesmysly.
Šríla Prabhupáda rád používal slova "nesmyslný darebák". V Indii je velká věc tohle někomu říct. Jednou jsem jednoho staršího oddaného viděl říkat "nesmyslný darebáku" manažerovi banky a ten oddaný musel změnit banku - tak to bylo a nešlo to spravit. Takže je velká věc někomu v Indii říct "nesmyslný darebáku", ale moc pěkně to vše shrnuje.
Darebák má sklony ke všem možným činnostem, které nejsou prospěšné, k činnostem, které přinesou utrpení jemu a ostatním; proto je to nesmysl - jeho aktivity nedávají smysl.
Proto když člověk dojde do bodu, kdy skutečně přizná, "jsem nesmyslný darebák", je to začátek přerodu v oddaného. Tisíckrát je mi pokládána otázka: Jak se stanu pokorným? Dnes na to dám odpověď, jakou jsem ještě nikdy předtím nedal. Říkám: Přiznejte si, že jste nesmyslný darebák! Potom je na nás, abychom také pochopili, "Ano, tak nějak mám všechny tyto bláhové připoutanosti. Vyvinul jsme hloupé připoutanosti, ze kterých nemám žádný prospěch."
To je naše situace - máme návyk na tolik věcí, které jsou ve skutečnosti hříšné; to je naše situace život za životem. Není nezbytné dělat v tomto životě nic, čím bychom rozvinuli tuto závislost na hříšných činnostech; už je máme. Dokonce ani děti nejsou tak nevinné, jak vypadají, a my také ne. Šríla Prabhupáda to chápal a v jednom smyslu se nestyděl na to poukázat tím, že říkal "nesmyslný darebák". Nezdráhal se poukázat na tyto nedostatky a přesto nakonec nikoho nezavrhl. Spíše všechny vítal. To je podstata hnutí Pána Čaitanji!


(Kadamba Kánana Svámí, 18. října 2017, Melbourne, Austrálie, Šrímad Bhágavatam 4.3.17)


Odkaz na přepis v angličtině najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat